2012. 04. 20.

Hét évvel ezelőtt írtam

Habemus papam!
Nagy öröm járja át szívünket: van Szentatyánk. Istennek hála!
Német pápát, és név szerint őt óhajtottam. Rá tippeltem a netten. Most ő a pápa. Ezért nagy az örömöm. Örvendek, mert Lengyelországon át most Németországot ébreszti fel minden értelemben az Örömhír.
Annak a népnek a fia Ő, ahol az újkori egyházszakadás 1517-ben elkezdődött.
Annak a népnek a fia, amelyet a 20. század két vesztes háborúja után durván megaláztak. Megalázták lelkileg, szellemileg, majd országukat megosztották a világ két ideológiája közt. Egymással szembe állították a német népet. Súlyos bűntudatot oltottak beléje, amit a mai napig tartó kártérítéssel is tetőztek.
Ez a nép, hála Istennek, talpra állt és él.
Ez a nép, II. János Pál pápa szolgálata elején újra egyesült területileg!
A lelki egyesülés is elkezdődött és nagy lépést jelentett a megigazulásról szóló közös nyilatkozat, amit Augsburgban írtak alá katolikus és evangélikus részről.
A német nép lelki egyesülésének nagy momentuma ezután következik be.
Húsvéti öröménekünk nagy igazságát már egy évtizede várom: amint a bűn fáján győztes sátánt, keresztfáján győzte le Krisztus, úgy a keresztények egyesülése ott kezdődjön el, ahol a szakadás is elkezdődött.
Szent reménységgel és imádsággal várom, hogy amint Németország "testi" egyesülése valóság lett, úgy valósuljon meg a katolikusok és evangélikusok között a "lelki egyesülés”. Ennek nagy munkása XVI. Benedek pápa lesz. Ez korunk égető, bár ki nem mondott óhaja és megvalósulása majd a hit nagy csodája lesz. 
II. János Pál pápa Lengyelországa az európai kereszténység látványos újjászületését hozta. Megbékéltek a lengyelek és németek. Lengyelország lelki felemelkedésének hatása Németországra is átterjedt. XVI. Benedek pápa Németországa a harmadik évezred európai kereszténységének újjászületését fogja eredményezni. Ennek nyitányát 2005. augusztusában a Kölni Ifjúsági Világtalálkozón fogjuk tapintani, mint szívünk dobogását az ütőéren. Az egyház egységének helyreállítása majd világméretű megújulást hoz. Ez lesz a Szentlélek műve és kora.
Szentatyánk neve is előre mutat.
Az utolsó Benedek nevű pápa,  XV. Benedek (1914-1922) volt, aki kiváló szellemi adottságokkal rendelkezett. Már 1915-ben béke közvetítéssel próbálkozott. A szabadelvű államfők azonban elutasították. A háború után széleskörű segélyakciókba kezdett, hogy a nyomort enyhítse. 100.000 hadifogoly a Szentszék közvetítése folytán szabadult meg. Az eltűntek felkutatására felállított irodája kb. 200 ezer eltüntet talált meg. Romain Rolland író mondta, hogy "a Vatikán a második Vörös Kereszt lett". Alatta a pápaság diplomáciai hatalommá nőtte ki magát. Hozzájárult az olasz katolikusok politikai pártjának felállításához (Partito Popolare), amely 100 képviselőt küldött a parlamentbe. Nagy gondot fordított a papképzésre. Az Egyházi Törvénykönyv (CIC) megjelenése 1918 pünkösdjén, uralkodásának legjelentősebb eseménye volt. 
Ma, amikor megjelent a Vatikán erkélyén XVI. Benedek pápa, valami különöset mondott és nevével is akar mondani a világnak és az egyesülő Európának. 
Őszentségét segítse a Szentlélek és mindnyájunk imádsága, hogy tudja megtenni mindazt a jót értünk, egyházáért és a világért, amely ott lobogott szerény és átszellemült szívében.

Csíkszereda, 2005. április 19-én.    Darvas-Kozma József

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése