2012. 05. 10.

Kérdezz, ha tudok, felelek 2.

2. A Billings-módszer
A Billings-módszer (ovulációs módszer) alapja az a tudományosan ellenőrzött és igazolt felfedezés, hogy a méhnyakban termelődött nyák a fogamzóképesség legmegbízhatóbb jele. E nyák minőségének megváltozása a tüszőrepedés bekövetkezését mutatja, valamint jelenléte nélkül a hímivarsejtek a nő szervezetében életképtelenek!!!
   A tüszőérés megkezdődését jelzi a nyák termelődése. A nyák a hüvelyen végig haladva mindig kijut a vulvára, így soha nincs szükség a nyák hüvelyen belüli vizsgálatára. (Ez azért fontos, mert a nők többsége idegenkedik a belső vizsgálattól.) A nyák síkossága, csúszóssága, nyújthatósága jelzi a nőnek, hogy amit érez, az nem hüvelyváladék. (A hüvelyváladék sohasem síkos, nem csűszós. A síkos érzet teszi lehetővé, hogy vakok is sikeresen megtaníthatók erre a módszerre.)
   A tüsző megrepedését a nyák síkosságának a megszűnése jelzi. Ennek az az oka, hogy a tüszőrepedés után termelődő sárgatesthormon a nyák biofizikai jellemzőit megváltoztatja. Ez abban nyilvánul meg, hogy a nyák síkossága, csúszóssága észrevehetően megszűnik.
   A fentiekből következik, hogy a Billings-módszerrel biztonságosan meg lehet állapítani a tüszőérés megindulását, az érés idejét, valamint az érett tüsző megrepedésének, ezáltal a petesejt szabaddá válásának a megtörténtét. Így teszi lehetővé a női ciklus élettani jelenségeinek tudatos nyomon követését. Mivel a vizeletürítés minden embernél élettani szükséglet, így a vulvánál történő megfigyelés nem igényel külön időt. Vizeletürítés előtt (!) papírzsebkendővel vagy toalettpapírral kell a hüvelynyílást megtörölni. Akkor érezhető, hogy van-e síkkosság, csúszósság, van-e valamilyen váladék a papíron. Ha van, akkor a síkosság, nyújthatóság dönti el, hogy nyák, vagy hüvelyváladék, amit észlelni lehet.    " S z a b á l y o k "  c s a l á d t e r v e z é s  e s e t é n :
  1. Fogamzóképes a nő a nyák észlelésének ideje alatt, valamint a tüszőrepedést jelző síkosság megszűnésétől számítva még három napig. Akik gyermeket szeretnének, csak az ez idő alatti közösülés(ek)ből várhatnak fogamzást.
    Akik el akarják kerülni a teherbe esést, ez idő alatt tartózkodjanak a közösüléstől.
  2. A tüszőrepedést követő harmadik nap után a nő terméketlen a kb. két hét múlva jelentkező menstuációs vérzésig. Teherbe esés lehetetlen. A közösülések lehetősége korlátlan.
  3. A menstruáció ideje alatt megkezdődhet a következő tüsző érése,, amit a níák jelezne, de ezt a vérzés elfedheti. Tehát a teherbe esés lehetőségét a nő nem tudja ez idő alatt egyértelműen, biztonságosan megállapítani. A terhesség elkerülése végett ne közösüljenek!
  4. A menstruáció után, a nyák termelődésének megkezdődéséig a nő terméketlen. Mivel a maradék ondó elfedheti a nyák megjelenésének észlelhetőségét, a nyák termelődésének megkezdődéséig a minden második napon való közösülés teszi lehetővé a síkos nyák biztonságos észrevehetőségét. Amíg a maradék ondó kiürülése után síkos, csúszós nyákot nem tapasztal a nő, addig terméketlen, nem tud teherbe esni, még ha akarna sem. (A nyák észleléséhez kellő idejű fentlét szükséges!)
   A fentiekből következik, hogy Billings-módszerrel biztonságosan meg lehet állapítani a fogamzóképes napokat. Ezek ismerete segít a várt fogamzás elérésében, ill. a felesleges önmegtartóztatást kiküszöböli a fogamzás elkerülésének szándékakor. 

Irodalom: Dr. Evelyn Billings - Ann Westmore: A Billings-módszer

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése