2014. 08. 28.

A redipugliai osztrák-magyar temetőbe látogat Ferenc pápa szeptember 13-án

Az I. világháború kitörésének centenáriumán Ferenc pápa a Gorizia közelében, a redipugliai temetőben rója le tiszteletét a harcokban elesett katonák emléke előtt – adta hírül a Vatikáni Rádió.

A látogatás fél napot vesz igénybe. A Szentatya reggel 8 órakor indul a Ciampino repülőtérről. Negyed 10-kor felkeresi a Fogliano di Redipuglia-i osztrák-magyar katonai temetőt. A Szentatya kíséret nélkül lép be a temetőbe, imádkozik és virágkoszorút helyez el az emlékműnél.
Ferenc pápa 10 órakor szentmisét mutat be a Redipuglia Katonai Emlékhelyen. A szertartás során imádkoznak az elesettekért és minden háború hősi halottaiért. A Szentatya a katonai püspököknek és a többi főpásztornak egy lámpást ad, hogy egyházmegyéikben az I. világháborúra emlékező szertartások során gyújtsák meg azt. Ferenc pápa redipugliai látogatásáról 1 óra körül tér vissza Rómába.
A redipugliai emlékhelytől Fogliano irányában 1 kilométerre fekvő osztrák-magyar temetőben 14.550 katona kapott végső nyughelyet, olyanok is, akik más harctereken estek el. A ciprusfáktól segélyezett főútvonal végén egy nagy sírhelyet alakítottak ki, amelyben 7 ezer ismeretlen katonát temettek el. A 2550 ismert katonát az út mentén temették el.
Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése