2014. 08. 04.

Üzenet: augusztus 17-23.



1. Hová tartasz? - A/20. vasárnapi gondolat
Nem az a döntő, honnan jön az ember, hanem az, hová tart. Van-e hit, készség, jóakarat a lelkében, vagy nincs. Ez tesz igazán értővé, belátóvá bennünket. Egy magyar pap lourdesi zarándoklatról hazafelé jövet meglátogatta Lyonban szolgáló pap barátját. Városnézés közben  fölkerestek egy kórházat, ahol egy magyar család egyetlen fia feküdt. Üvegfallal elkülönített ágyban volt, nehogy valamilyen fertőzést kapjon. Előzőleg veséi teljesen felmondták a szolgálatot. Az orvosok kijelentették: csak egy mód van élete megmentésére, ha egy egészséges vesét ültetnek át szervezetébe. Édesanyja vállalkozott arra, hogy átadja fiának az egyik veséjét. A műtét megtörtént, a fiú megmenekült a korai haláltól. Így adott életet a jó anya másodszor is gyermekének. Az anyai szeretet számtalan megnyilvánulását jegyezték fel. A kiskorú XIV. Lajos francia király helyett, 1643-tól 1651-ig Ausztriai Anna anyakirályné régensként uralkodott. A jóhiszemű királynéval egy udvarhölgy püspökké neveztette ki fiát. A kinevező okmányt Páli Szent Vincének kellett volna kiállítania. Ő azonban, minthogy botrányos életű papról volt szó, üresen vitte a blankettát a királynéhoz, hogy töltse ki maga. Fölvilágosítására Anna királyné megsemmisítette a kinevezést és arra kérte Vince atyát, adja tudtára az udvarhölgynek is a dolgot. Ő szívesen megtette mindjárt ott a palotában. Az anya elkeseredésében egy széket vágott Vince atya fejéhez. Az atya elővette zsebkendőjét és törölgette a homlokából patakzó vért. A fölháborodott kísérőnek mosolyogva csak ennyit mondott: "Csodálatos dolog, milyen erős tud lenni egy anyában a fia iránti szeretet."  Amikor az anyai szeretet hittel párosul ott a csoda is megtörténik. Jézusnak fájt a zsidók hitetlensége, akár Pál apostolnak (Róm 11, 13-15. 29-32). Tirusz város területére húzódott vissza, azaz egyedül akart lenni, és ismeretlenségben maradni. De vágya nem teljesült, mert egy pogány asszony, akinek a lányát tisztátalan lélek szállta meg, hallott felőle, odasietett és hangosan kérlelte: „Könyörülj rajtam, Uram, Dávid Fia!” (Mt 15,21-28) Feltűnő, hogy egy pogány asszony él a messiási szóval, de Jézus szóra sem méltatta. Mikor a tanítványok kellemetlennek érezték a helyzetet, mert kitartóan követi, Jézus világosan megmondja: „Küldetésem csak Izrael házának elveszett juhaihoz szól.” Ám az asszony odajött, és e szavakkal borult le előtte: „Uram, segíts rajtam!” De visszautasította: „Nem helyes elvenni a gyerekektől a kenyeret, s odadobni a kiskutyáknak.” Most pedig Jézus szavaiból kovácsol érvet: „Igen, Uram, de a kiskutyák is esznek a maradékból, amely lekerül uruk asztaláról.” Erre így szólt Jézus: „Asszony, nagy a hited. Legyen hát akaratod szerint.” Még abban az órában meggyógyult a leánya. Az Úr szabadításának ideje valóra vált: „Az idegenek közül, akik az Úrhoz csatlakoznak..., azt mind elvezetem szent hegyemre, és örömmel töltöm el őket.” (Iz 56, 1. 6-7)
           
„Tirusznak és Szidónnak elviselhetőbb lesz a sorsa az ítélet napján...” Mt 11,22 
Darvas-Kozma József

2. Ki a bölcs ember?
Bölcs mindenki lehet, kell is lennie. Sem született észtehetség, sem tanultság nem kell hozzá. Csak rá kell bíznunk magunkat a kegyelemre, a Szentlélekre.
A bölcs ember először is tudja, mit miért csinál. Van elgondolása az életről. Nem sodródik a tömeggel, nem hagyja, hogy magával ragadja az élet, a helyzetek, a divatok, mások rátukmált akarata, szóval nem „ahogy esik, úgy puffan” és „majd csak lesz valahogy” ember. Egy paraszt ember így szokta befejezni a családi imát: „Imádkozzunk még egy Miatyánkot azokért, akik össze-vissza szaladgálnak a világban, és azt se tudják, miért.”
De hogy a cél, a saját életről való elgondolás ne csak meglegyen, hanem bölcs legyen, ahhoz tudni kell mindennek az értékét. Tudni kell, hogy mi a legnagyobb az életben, és minden mást ahhoz kell igazítani. A bölcs ember tudja: a legtöbb, amit az ember az élettől kaphat, ha megláthatja és átölelheti Istenét. Ezért él,mindent erre állít be.
A bölcs ember nemcsak ismeri a helyes célt, hanem a szerint cselekszik is. Mert ha az ember nem a felismert igazsághoz alakítja életét, előbb-utóbb téves életmódjához igazítja elgondolásait is. Vagyis botorrá válik.
Világosság és erő. Ezt a kettőt kell kérnem a Bölcsesség Lelkétől.
Szalai János

Hirdetés:

3. 2014. augusztus 17.
1. Szerdán, augusztus 20-án Szent István király, ország- és főegyházmegyénk alapítója főünnep. Szentmisét végzünk reggel fél 7-kor és 7 órakor. Az esti ünnepi szentmisét P. Balla Barnabás pálos atya vezetésével végezzük. A szentmise után átvonulunk a plébánia udvarára, ahol ünnepi megemlékezést és koszorúzást tartunk. Mindenkit szeretettel várunk.
2. Hargitafürdőn a Szent István búcsút aug. 24-én vasárnap ½ 1 órakor tartják a pálos testvérek.
3. Péntek d. u. 6 órakor keresztelői felkészítő.
4. Figyelmükbe ajánljuk a katolikus újságokat, folyóiratokat, könyveket és kegytárgyakat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése