2014. 08. 29.

Putyin az oroszok Tusványosán, vagyis a "Szeliger 2014"-en mondott beszéde világos

Putyin a Szeligernél: Ukrajna tragédiája és az "európai értékek"

Putyin a Szeligernél: Ukrajna tragédiája és az "európai értékek"

Közös tragédia – így nevezte meg az elmúlt hónapok ukrajnai eseményeit Vlagyimir Putyin.

A „Szeliger 2014” Ifjúsági Fórumon mondott beszédében az elnök a második világháborúval, Leningrád lövetésével hasonlította össze az ukrán hadsereg akcióit az ország dél-keleti részén. Putyin szerint rá kell kényszeríteni Kijevet, hogy kezdjen tárgyalásokat a Don-medence képviselőivel.
Oroszország távol áll attól, hogy részt vegyen bármilyen nagyszabású konfliktusban. Ennek ellenére az ország kész visszaverni bármilyen agressziót. És a partnereknek meg kell érteniük, hogy jobb, ha nem kezdenek ki Moszkvával – mondta az elnök az ifjúsági fórumon.

Úgy tűnik, a Nyugat ezt érti, de nem egészen. Ezért próbálja maximálisan destabilizálni a helyzetet az orosz határon. Bármennyire is igyekszik Washington és európai fővárosok meggyőzni, hogy nem avatkoznak be Ukrajna belügyeibe, ezt a tényt nem rejthetik el - mondta Putyin:
Nyugati partnereink radikális és nacionalista elemekre támaszkodva, államcsínyt hajtottak végre. És az ország azon részét, amely nem ért egyet ezzel, nyers katonai erővel fojtja el. Ha ezt nevezik a mai európai értékeknek, ez nagyon kiábrándító számomra.

Moszkva már többször sürgette Kijevet és Washingtont, kezdjenek tárgyalásokat a dél-keleti régióval, állítsák meg a testvérgyilkos háborút Ukrajnában. De a kijevi hatóságok csak ultimátumok nyelvén beszélnek a felkelőkkel, követelik, hogy tegyék le a fegyvert. Viszont az ultimátumok nyelve elfogadhatatlan az adott helyzetben – mondta az orosz elnök:
Érthető, hogy az emberek, akik fegyvert ragadtak, hogy megvédjék magukat, életüket, a méltóságukat, nem fogadják ezeket a feltételeket.

Az elmúlt napokban a helyzet megváltozott. Novorosszia hadserege támadásba indult, bekerítette az ukrán csapatok egy részét. Kijev és a Nyugat azonnal kiabálni kezdett az „orosz csapatok inváziójáról Ukrajnába”, mert a vereség igazi okáról nem akarnak beszélni. És általában véve, érthetetlen a Nyugat álláspontja. Putyin folytatta:
Megértem a Don-medence felkelőit. Miért nevezik ezt a műveletet „katonai-humanitáriusnak”? Mi a célja a mai akciónak? Vissza akarják szorítani a tüzérséget nagyobb városoktól, hogy ne ölhessék meg az embereket. És mit hallunk válaszul a nyugati partnerektől? Hogy ezt nem szabad csinálniuk! Akkor lesznek jók, ha megengedik, hogy felfalják, megöljék őket?!

Az ukrajnai események közös tragédia és az ukránok és az oroszok számára. Végtére is, az oroszok és az ukránok gyakorlatilag egy nép - mondta az elnök. Persze, vannak nyugati régiók Ukrajnában, amelyek történelmileg kapcsolódnak Európához. De nem szabad ráerőszakolni véleményüket az egész népre. Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy minél előbb megállítsák a vérontást az ukrán földön.
OH


Ha érdekel, akkor olvasd el:
Putyin két nyilatkozata
Kína figyelmeztette Putyint: az USA világháborút akar


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése