2014. 08. 02.

Havas Boldogasszony - augusztus 5.



Augusztus 5. Havas Boldogasszony napja. Róma legnagyobb Mária-templomának, és a római hét főtemplom egyikének búcsúja. A templomot Liberius pápa az Esquilinus dombon építette. A hagyomány szerint egy idős gyermektelen házaspár Szűz Máriát tette meg vagyona örökösének. 
Torriti: Mária Megkoronázása (XIII. sz)
Azért imádkoztak, hogy Mária adja tudtukra, hogy miképpen akarja azt felhasználni. Erre egyszer álmukban megjelent és kifejezte azt az óhaját, hogy építsenek tiszteletére templomot azon a helyen, melyet másnap reggel (aug. 5-én) hóval födve találnak. Ugyan ilyen álma volt a pápának is. Másnap mindenki csodálkozására az Esquilinuson egy telek be volt havazva. Ezen épült fel a Havas Boldogasszony temploma, amelyet III. Szixtusz pápa a 431-ben megtartott efezusi zsinat után, mely Jézus anyját Istenszülőnek nyilvánította, Szűz Mária tiszteletére szentelt és falába vésette Nesztoriusszal szemben a katolikus hitigazságot: Szűz Mária Istenanya. Ez Nyugaton a Boldogságos Szent Szűz tiszteletére szentelt legősibb templom, amit Santa Maria Maggiore bazilikának neveznek.
Kérjük, teremtő és gondviselő Urunkat, újítsa meg bennünk kegyelmi adományait, és megújult életünket őrizze meg jóságosan, hogy Megváltónk Szentanyja segítségével mindig az örök értékeket keressük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése