2017. 09. 06.

Keresztényüldözés zajlik Marosvásárhelyen

Tiltakozik a Fidesz „a keresztényüldözés román hatósági változata” ellen – közölte Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának kormánypárti elnöke szerdán Budapesten, a megszűnés határára juttatott marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium ügyében tartott sajtótájékoztatóján.
Németh Zsolt üdvözölte, hogy szerda délután Marosvásárhelyen tüntetést tartanak az iskola védelmében. Elismerően szólt arról is, hogy a szülők és a diákok kitartóan lépnek fel alapvető jogaik védelmében, a történelmi egyházak, az érdekképviseleti és politikai szervezetek, az erdélyi magyarság pedig egységesen tiltakozik.
A külügyi bizottság elnöke, a Fidesz frakcióvezető-helyettese fontosnak nevezte, hogy Románia tartsa tiszteletben az egyházi oktatáshoz való jogot, az egyházi ingatlanok visszaszolgáltatásának kötelezettségét, valamint a vallásszabadság jogának zavartalan gyakorlását.
Az a fajta „hatósági vegzatúra”, amellyel egy egyházi intézményt sújt a román állam, kimeríti „a keresztényüldözés szofisztikált formájának” kategóriáját – fogalmazott Németh Zsolt.
Szavai szerint a román államhatalom a korrupcióellenes ügyészség (DNA) révén immár egy éve megfélemlíti a sokat szenvedett marosvásárhelyi magyar közösséget, „a legsötétebb diktatúra eszközeit” alkalmazzák.
A kormánypárti politikus bátorította a magyar diplomáciát, hogy a két- és többoldalú fórumokon fokozza a nyomást Románia irányába, különösen a Vatikán, az Egyesült Államok, az Európai Unió és az Európa Tanács csatornáin keresztül.
Románia továbbá állítsa helyre az igazságszolgáltatás függetlenségét, és állapítsa meg a kialakult helyzetért a felelősséget – szorgalmazta.
Németh Zsolt bízik abban, hogy Románia minél szélesebb közvéleménye – beleértve a román ortodox egyházat is – felismeri „a nyilvánvaló jogtiprást”, hangot ad a katolikus magyar közösséggel való keresztény szolidaritásának, és elítéli a megfélemlítés légkörének kialakítását.

Több ezren tüntettek a Római Katolikus Gimnázium védelmében

A Római Katolikus Státus Alapítvány által szervezett tüntetésre egész Erdélyből érkeztek résztvevők, és a jelenlévőket a testvéregyházak vezetői, közöttük Kató Béla erdélyi református püspök is megáldotta.
Tiltakozó beszédében Jakubinyi György római katolikus érsek bizakodásának adott hangot azért, hogy Románia kormánya, „mely elfogadta a római katolikus egyház törvénykönyvét, amely az iskolákat értéknek tekinti, amely elfogadja a megyéspüspök jogát az iskolák létrehozásának a kezdeményezésére, mely elfogadja a szülők jogát a szabad iskolaválasztásra, nem fog elmenni annak a közösségi akaratnak a folyamatos kinyilvánítása mellett, hogy ennek az iskolának működnie kell”.
Az érsek elmondta, az egyház az igazát általában nem az utcákon és tereken, hanem a templomaiban, és ha szükséges a törvényszéken keresi. A marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium ügyében azonban kénytelenek voltak az utcára vonulni. „Ez nem politika. Itt az életünkről van szó, az emberi élethez pedig Istentől nyertünk jogot” – idézte Márton Áront, Erdély legendás hírű római katolikus püspökét az érsek.

A KÜLGAZDASÁGI ÉS KÜLÜGYMINISZTÉRIUM BEKÉRETTE A ROMÁN NAGYKÖVETET

A nagykövettel azt közölték, megdöbbenéssel állnak azelőtt, hogy Szijjártó Péter miniszter látogatása után egy nappal tették egyértelművé, hogy a gimnázium működését felfüggesztik.
MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése