2017. 09. 02.

Tüntetünk Marosvásárhelyen 2017. szeptember 6-án 18.00 órától


F  E  L  H  Í  V  Á  S

"Az utóbbi egy évben és különösen az utóbbi napokban,a Marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceum körül kialakult események mindannyiunk számára ismeretesek lehetnek.
Bár a Római Katolikus Anyaszentegyházunk az igazságot, rendszerint nem az utcákon és tereken, hanem a templomaiban és – ha szükséges – a törvényszéken keresi, miután a Katolikus Teológiai Líceum jogi helyzete még most, a gyerekek iskolába indulása előtt egy héttel is tisztázatlan, az illetékes intézmények a szülőket továbbra is teljes bizonytalanságban tartják. Az  iskola igazgatójának, dr. Tamási Zsoltnak felügyeletét, vádemelés nélkül ismételten meghosszabbították. Az Erdélyi Római Katolikus Státus Alapítvány egy újabb figyelemfelhívó kezdeményezés keretében, ismét az utcára kényszerül.  
Ezért 2017. szeptember 6-án, szerdán délután 18.00 órától tüntetést szervez. Tervezett helyszín,a Maros Megyei Prefektúra épülete előtti tér (Marosvásárhely, Győzelem tér,1. szám).
Szeretettel kérjük híveinket és minden jóakaratú embert,felekezetre való tekintet nélkül, hogy a szülők, illetve gyermekeink iskolaválasztási jogának megvédése érdekében, csatlakozzanak a kezdeményezésünkhöz.
Kérjük papjainkat és a testvéregyházak lelkészeit, hogy a vasárnapi szentmisék és istentiszteletek keretében hirdessék ki tervezett megmozdulásunkat és aki teheti reverendában vagy palástban,maga is vegyen részt a megmozduláson, híveivel együtt.
A marosvásárhelyi találkozás reményében szeretettel köszönt mindenkit -

Gyulafehérvár, 2017. szeptember 2-án.

Jakubinyi György érsek,
az Erdélyi Római Katolikus Státus Alapítvány elnöke"

A Felhívás az alábbi honlapon román, angol és német nyelven is olvasható:
https://romkat.ro/2017/09/02/ujabb-tiltakozasra-hiv-a-gyulafehervari-ersek/ 
**


Az egyházi ingatlanok máig megoldatlan visszaszolgáltatásáról, az erősödő központosításról, a nemzeti szimbólumok használatának korlátozásáról tájékoztatták kedden a háromszéki önkormányzati vezetők Hans Klemmet, az Amerikai Egyesült Államok bukaresti nagykövetét – számol be Bíró Blanka a kronika.ro-n.
A diplomata a Hargita és Kovászna megyei önkormányzat meghívására látogatott a térségbe, és háromszéki vendéglátói előrelépésként érzékelték, hogy sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatóján legalább tízszer használta a Szeklerland (Székelyföld) megnevezést.
A nagykövet diplomatikusan válaszolt a jelen lévő újságíróknak a székelyföldi autonómiatörekvésekre, visszaszolgáltatásra, a kisebbségi jogok romániai szavatolására vonatkozó kérdéseire. Leszögezte, hogy az Egyesült Államok tiszteli a kisebbségeket, fontosnak tartja a szólás és a gyülekezés szabadságát, a székelyföldi embereknek tehát joguk van törvényes úton tiltakozni, utcára vonulni, petíciókat benyújtani az állami szervezeteknek, kérve a problémák orvoslását. Arról is biztosította a jelenlévőket, hogy követik a romániai visszaszolgáltatási folyamatot, annál is inkább, mert a visszaigénylők egy része idős ember. 

2016. szept. 13.

Forrás: Háromszéken tájékozódott az amerikai nagykövet - 2016. szeptember ...



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése