2018. 01. 26.

Ha házasodni akarnék, férjet keresnék és nem örökséget!Szent Marcella 325-ben született Rómában. Fiatalon ment férjhez és már hét hónap múlva özvegységre jutott. 
Szépsége és még szebb erkölcsei miatt egy öreg ember el akarta venni. Ígérte, hogy inkább leányának akarja nézni és gazdag örökséget hagy reá.
Ő azt felelte: Ha házasodni akarnék, férjet keresnék és nem örökséget!
Örökség és érdek?
A kérő: Fiatal ember is hamar meghalhat, ellenben öreg is sokáig élhet.
Marcella: Igen, fiatal ember hamar meghalhat, de öreg ember nem sokáig élhet.
Özvegyen maradt, egyszerűen öltözött és élt. Minden vagyonát a szegényeknek adta és Principiával, fogadott leányával, valamint a római nemesség több női tagjával az evangéliumi tanácsok megvalósítására aszkéta életet élt. Fáradhatatlan volt a Szentírás tanulmányozásában. Mikor Szent Jeromos 382 és 385 között Rómában tartózkodott, Damasus pápa titkáraként és a Szentírást fordította, magyarázta, Marcella minden alkalmat felhasznált, hogy ettől a tudós szenttől minél többet tanuljon. Nagy tekintélye is volt: vitás kérdésekben hozzá fordultak. Pelagius eretnekségét rögtön felismerte és nyíltan elítélte. Azonban mindig szerény maradt. Alarik vizigót király, amikor 410-ben elfoglalta Rómát, a vad katonák tőle, a 85 éves asszonytól ütlegeléssel kincset követeltek, de végre megihletődve szentségétől, maguk vették védelmükbe társaikkal szemben. Nemsokára rá istenes halált halt.
Élete legyen példa a magyar lányoknak.
Ünnepe január 31-én van.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése