2020. 02. 19.

Lelki tükör szülőknek


Mi az a lelki tükör? – kérdezte a kisgyerek. A papbácsi megmagyarázta, hogy a lelki tükör a szentgyónás előtti lelkiismeretvizsgálat segédeszköze, kérdéssorozat, mely hozzásegíti a bűnbánót ahhoz, hogy gyónása pontos és teljes legyen. Ha a kérdésekre az ember őszintén válaszol, mint egy tükörben, képet kap önmagáról, amit a gyónás bűnvalló részében megvall. Használata a család minden tagjának nagyon hasznos, ezért az imakönyvekben megtalálható.
Egy általános iskolában történt, ahol Zsuzsa egy harmincas fiatal édesanya, tanítónőként dolgozik. Férjével és 8 éves kisfiával, Bencével él. Bence ugyanabba az iskolába jár, ahol az anyukája tanít. Karácsonyra készülve Bence tanítónője fogalmazást íratott a gyerekekkel, amelyben a kis Jézusnak kellett megfogalmazniuk a legnagyobb kívánságaikat, amelyekről azt szeretnék, hogy valóra is váljanak. A tanítónő átolvasta a leveleket, és a Bence levelét átadta kolléganőjének, Zsuzsának. Zsuzsa este otthon olvasta és tűnődve nézte a fogalmazást, amikor a férje észrevette, hogy elhalványodik az arca, és mintha elsötétedett volna előtte a világ. Ekkor megkérdezte, hogy mi baja van. Zsuzsa megkérte a férjét, hogy olvassa el az egyik gyermek fogalmazását. A férj elkezdte olvasni:

„Jézusom, egy nagyon egyszerű kéréssel fordulok hozzád, amelynek teljesítése számodra semmiség! Semmi mást nem szeretnék jobban, mint hogy változtass engem televízióvá! Úgy érzem, ez az egyetlen módja annak, hogy a szüleim figyelmének középpontjába kerülhessek. Mivel a televízióra apukám akkor is órákon át képes figyelni, ha fáradtan jön haza, tőlem pedig akkor sem kérdezik meg a szüleim, hogy mi bánt, amikor látszik rajtam, hogy szomorú vagyok, úgy érzem nincs más választásom. Azért, hogy a továbbiakban ne vegyenek semmibe, kérlek uram, teljesítsd a kérésemet.”
Mikor a férj elolvasta, csak ennyit mondott: „Ennek a szerencsétlen kisgyereknek nagyon rossz szülők jutottak.”
Zsuzsa pedig könnyek között válaszolt: „Ezt a mi fiunk írta.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése