2020. 03. 27.

Élet, amely nincs alávetve a biológiai halálnak


Szolgálati helyén közismert és szeretett pap volt Don Giuseppe Berardelli. A 72 éves atyáról kiderült, hogy pozitív a koronavírus-tesztje, külön lélegeztetőgépet kapot híveitől. De amikor egy fiatal beteg került a kórtermébe, akkor az atya átadta a lélegeztető gépét. Így élte meg a krisztusi tanítást: Lovere városában március 15-én életét adta egy fiatalabb, koronavírussal küzdő betegért. Volt ismerősei már is a koronavírusban szenvedők és az őket gyógyítók égi patrónájának tekintik Don Giuseppe atyát. Olaszországban már ötezer fölé emelkedett a vírus okozta elhalálozások száma. Papok, orvosok, ápolok betegedtek meg és hunytak el. A kórházlelkészek feladatuk mellett igyekeznek segíteni a rokonoknak is, hogy legalább telefonon keresztül – a szigorú előírások mellett is – elbúcsúzhassanak a haldoklóktól. 
Az egyik lombárdiai orvos írta: Most be kell ismerjük; mint emberek elértük határainkat, többet nem tudunk tenni! Naponta egyre többen halnak meg. Ki vagyunk merülve, két társunk meghalt, és a többiek is alig állnak a lábukon. Rájöttünk, hogy az ember tudása véges, és szükségünk van Istenre! El kezdtünk imádkozni, amikor csak volt pár percünk.  Hihetetlen, de megrögzött ateistaként oda jutottunk, hogy Istennél békére leltünk! Őt kérjük segítsen kitartani, hogy ápolni tudjuk a betegeket.” Egy izraeli orvos nyilatkozata szerint a túlterhelés miatt már a hatvan év felettieket nem tudják lélegeztetőgépre tenni.
Liturgikus szövegeink az élet és a halál közötti feszültség problémájára terelik figyelmünket. Midőn Lázár megbetegedett, a nővérek megüzenték Jézusnak: „Uram, akit szeretsz, beteg.” Ennek hallatára Jézus azt mondta: „Ez a betegség, nem okozza halálát, hanem Isten dicsőségére lesz, hogy megdicsőüljön általa az Isten Fia”. 
Lázár feltámasztása Jézus csodái közt a legizgalmasabb történet egyike. A sok párbeszéd és lebilincselő körülmény ellenére a hívő ember az éltető és életet adó Jézust látja, aki már a húsvétot megelőző időben is az élet és halál ura. Betániai Mártának köszönhetjük, hogy figyelt Jézus szavaira és megőrizte számunkra fontos kijelentését: Én vagyok a feltámadás és az élet, aki hisz bennem, még ha meg is hal, élni fog”. (Jn 11,1-45) 
Lázár feltámasztása nagy felfordulást eredményezett, hiszen Jézus a jelen természet rendjét borította fel. Egy négynapos halott testet isteni szavával élővé tett. 
Lázár földi élete újra elmúlik, de az az élet, amelyről Jézus beszél, nem múlik el, mert amint az Atyának önmagában élete van, megadta, hogy a Fiúnak is önmagában legyen élete. 
Erről szólt Ezekiel próféta is: Íme, kinyitom sírjaitokat, majd megtudjátok, hogy én vagyok az Úr. Belétek oltom lelkemet, és életre keltek. (Ez 37,12b-14) Ez történt a keresztségünkkor. Isten Lelke, aki Jézust feltámasztotta a halálból, bennünk lakik. (Róm 8,8-11) 
Jézus, amit a hit által előidéz bennünk, az nincs alávetve a biológiai halálnak.

„Ha hiszel, meglátod Isten dicsőségét” Jn 11,40

Ajánlom:

Halálos vírus - megmenekülés

Az utolsó idők csatája?

A járvány ellen oltalom

A bérmálkozók kiskatekizmusa

 

 

 



 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése