Częstochowa is ezzel misézik: a pálosok bora
A Pécs melletti Jakab-hegyen már
a 13. század első felében éltek szabályozott remeték, akiknek a pécsi
püspök adott regulát, még azelőtt, hogy Boldog Özséb a Pilisben
összegyűjtötte volna a remetéket, mely utóbbi közösséghez aztán később a
Pécs-környékiek is csatlakoztak. Azaz ilyen értelemben ez a „legrégebbi
pálos hely”. A későbbiekben itt volt ugyanakkor a pécsi székeskáptalan
szőlője is. Ma pedig itt található a Pécsi Tudományegyetem
Természettudományi Kar Szőlészeti és Borászati Intézetének szőlőbirtoka.
Ez a szőlőtermő terület így mindenben megfelelt a pálos rend fenti
alapvetéseinek, ezért öt éve ezzel az intézettel kötött szerződést a
pálos bor előállítására.Ma a pálosok többféle szőlőből válogatnak, úgy, hogy minden évben megvizsgálják, mely tétel a megfelelő számukra. Kétféle bor fut a Pálos név alatt, az egyik egy száraz, ami - egy évet kivéve - minden évben olaszrizling volt eddig, a másik pedig egy félédes, ami cuvée (azaz többféle szőlőből készül - alapja pedig többnyire a zenit nevű pécsi szőlőfajta). Tételenként általában 700-1000 palack készül. Ebből miséznek a magyar pálosok, sőt ezt használja a szentmisékhez a budapesti apostoli nunciatúra és a częstochowai pálos kolostor is.
– Nemcsak az a célunk a pálos borral, hogy jó minőségű legyen a miseborunk, hanem az is, hogy a pálos rendet minél több helyen megismerjék – mondta a Kurírnak Bátor Botond tartományfőnök. – Az egyetlen magyar alapítású férfi szerzetesrendet sokan sokféle forrásból ismerik, de mi azt szeretnénk, ha a velünk kapcsolatos ismeretek rajtunk keresztül jutnának el az emberekhez, mivel vannak olyan egyházon kívüli erők, amik kicsit kisajátították ezt a rendet maguknak. Ők az egyházon kívül ápolnak egy állítólagos pálos filozófiát, sajátos vallási köntösbe öltöztetve mindezt. Emellett jogtalanul használják a pálos nevet, sokszor a kereskedelemben is – szögezi le a tartományfőnök. Hozzáteszi: a jövőről nehéz beszélni, de nagy az érdeklődés a pálos misebor iránt, amiben szerepet játszhat az is, hogy vannak, akik ezen keresztül találnak kapcsolatot a rendhez. A külföldi pálos kolostorok is érdeklődnek a magyar pálos bor után.
Kérdésünkre Bátor Botond
kifejtette: más rendtartományok nem készítenek, illetve nem készítettnek
bort, erre amúgy is talán csak a horvátoknál lenne esély a klíma miatt,
az Egyesült Államokban és Ausztráliában pedig nincs hagyománya a pálos
bornak. „A tradíció az, ami nekünk lehetőséget ad” – vallja a
tartományfőnök.Kereskedelmi forgalomban kizárólag az említett intézetén keresztül, és csak kevés helyen kapható a pálos misebor, mivel Bátor Botond szerint olyan magas árréssel dolgoznak a kereskedők, hogy ugyan tárgyaltak többel is, de végül letettek a bor szélesebb piacra dobásáról. Bátor Botond ugyanakkor leszögezte: csak akkor lehetünk biztosak abban, hogy egy, a pálos renddel kapcsolatba hozott termék jogosan használja a pálos elnevezést, ha az vagy a rend terméke, vagy olvasható rajta, hogy a pálos rend engedélyével használják az elnevezést.
Forrás: Magyar Kurír, 2012. nov. 29.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése