2012. 11. 11.

November 14-én 19 órakor

Héttorony Fesztivál Csíkszeredában is

Péter Beáta | 2012.11.08. 
Makovecz Imre emléke előtt kívánnak tisztelegni a Héttorony Fesztivál szervezői, amelynek állomásai között Csíkszereda is megtalálható. Az itteni rendezvény a Milleniumi-templomban kap helyet, ahol  Herczku Ágnes, a Zerkula Zenekar és Sára Ferenc műsorát tekintheti meg a közönség.
tuzetviszek_b
Néhány év szünet után idén újraindul a Héttorony Fesztivál, melynek keretében november 8. és 20. között öt országban hét koncertet tartanak neves népzenei és komolyzenei előadók, valamint különböző kiállításokat is meg lehet tekinteni.

„Éppen húsz évvel ezelőtt épült fel Makovecz Imre világraszóló Magyar Pavilonja Sevillában. Éppen két évtizeddel ezelőtt alapíthattam meg ő és tanítványai támogatásával az Etnofon Népzenei Kiadót. Pont tíz éve rendeztük meg az első Héttorony Fesztivált” – fogalmazott Kiss Ferenc, a fesztivál művészeti vezetője.

Most a Fonó Budai Ház szervezésében újból elindítják és terveik szerint évente megrendezik majd a fesztivált. Az előzőekhez képest viszont az idéntől nemcsak magyarországi helyszínen szerveznek programokat, hanem a fesztivál átnyúlik a határokon, így a Makovecz Imre tervezte kolozsvári református, a csíkszeredai és százhalombattai katolikus templomok, a lendvai színház, a dunaszerdahelyi városháza, és Kárpátalján a csetfalvai református templom is állomásai lesznek a rendezvénysorozatnak, amely november 20-án, Makovecz Imre születésnapján fejeződik be Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban.
milleniumi-templom_b
„A Héttorony szimbolikája századok óta, számos alkalommal feltűnt a magyar kultúrtörténetben, nagyjából azonos jelentéstartalommal. Számunkra a Kárpát-medence népi műveltsége, kollektív emlékezete és kreativitása jelenti azt a kincset, amit a Héttorony magában rejt Bécs, Kassa, Munkács, Brassó, Újvidék, Zágráb és Maribor tornyai között, beleértve a mester épületeit és szellemi hagyatékát is. A zene elválaszthatatlan a rítustól, mágiától, vallástól, szórakozástól, egyszóval az ünneptől. Ennek megfelelően két fajtája alakult ki, a szakrális és a világi zene. Mindkettőnek helye és ideje volt évezredeken keresztül. Sajnos mára oda jutottunk, hogy mindenhol valamilyen silány változata szól, és jobbára agymosásra szolgál. Mi a Héttorony Fesztivállal a magyarság, s a velünk együtt élő népek zenéjét ismét az ünnep rangjára szeretnék emelni” – hangsúlyozta Kiss Ferenc, a fesztivál művészeti igazgatója.

A csíkszeredai rendezvényre november 14-én, szerdán kerül sor. Este 7 órától a gyimesi Zerkula Zenekar és Sára Ferenc műsorát, míg 8 órától Herczku Ágnes Tüzet viszek című műsorát lehet megtekinteni. Jegyek elővételben a csíkszeredai Szakszervezetek Művelődési Házának jegypénztárában, valamint koncert előtt a helyszínen kaphatók 10 lej értékben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése