2012. 11. 23.

Kisebbségi sors



A kereszténydemokrácia alapelveiről szóltunk. Vállalt feladata, politikai missziója az a hármas értékrend, amely alapértékeket tekintve mindenidőben megállja a helyét: a szolidaritás, a szubszidiaritás (kölcsönös kisegítés) és a közjó előmozdításának és képviseletének elve. A modern kereszténydemokráciára társadalmunknak szüksége van. De nem világnézeti-ideológiai pártként, hanem keresztény értékek alapján álló konkrét, pragmatikus, a szó nemes értelmében vett politikai cselekvésre van szüksége. Olyan hiteles politizálásra, amely a romániai magyarság valóságos problémáira a jelen körülményeket figyelembe véve keresi és adja meg a hatékony és határozott választ. Így tudja a nemes alapelvet valósággá tenni, hogy a hatalom csak eszköz, nem pedig cél: a hatalom csak eszköz és szolgálat az értékelvű, de másokért végzett politizálásra. Ebben az összefüggésben van jövője a magyar kereszténydemokráciának! 
Van legitimitása!
Szükség van rá!
1.   Hitelesen képviselni a keresztény közéleti értékeket.
2.   Megismertetni a választópolgárokkal a modern kereszténydemokrácia értékeit és válaszait a társadalom problémáira, kérdéseire. Kiadványok megjelentetése.
3.   Felzárkóztatni a keresztény és kereszténydemokrata elveket valló embereket.
4.   A helyi közösségek, a társadalom mozgósítása a jövő perspektívájában.
5.   Pragmatikus politizálás, konkrét cselekvés.
6.   Szerepvállalás az európai politikai kultúra és stílus meghonosításában.
7.   A történelmi egyházak megújulásának elősegítése hatékony módon.
8.   Az esélyegyenlőség képviselete és megteremtése minden vonatkozásban.
9.   A társadalmi szolidaritás képviselete a gazdasági szférában következetesen. A szociális piacgazdaság hangsúlyozása.
10.  Nemcsak polgárságban kell gondolkodnunk, hanem erős középosztályt kell megteremteni   ebben a régióban, amely képes hordozni a gyengéket, az időseket és a gyermekeket, amely képes a jövőben gondolkodni.
11.  A magyar értelmiség és értelmesség megszólítása, sorainkba hívása újra.
12.  Végül, de nem utolsó sorban a fiatalok mozgósítása és orientálása. Politikai utódnemzedék tudatos felnevelése. Képzések rendszeres biztosítása.
„Kisebbségi sorsban a középszerűek rászabadítás a vezető helyekre, nemzeti katasztrófát jelent!” (Márton Áron)
Jézus Krisztus főpapi imájában a benne hívők egységéért imádkozott, mert csak akkor lesznek hitelesek a világ előtt. A kisebbségi sorsban élő erdélyi magyarság jövőjét nem szolgálják azok, akik a megosztás hívei, hanem ránk akarják zúdítani azt a veszélyt, amitől  Istenszolgája Márton Áron óvaintett.
 „A keresztény felfogásnak és világnézetnek kell megvédelmeznie az emberiséget a modern álkultúra fattyúhajtásai ellen, mert ez az álkultúra az emberiség dekadens, hanyatló időszakaira jellemző morális anarchiának szánalmas martalékává teszi az emberiséget.” (Tisza István, 1907. március 31)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése