2012. 11. 04.

Czestochowa-i pálos perjel kitüntetése

2012. október 23-án a Parlamentben Áder János köztársasági elnök a Magyar Érdemrend Középkeresztje kitüntetést adta át Roman Majewski pálos atyának, a czestochowai pálos kolostor házfőnökének. A kitüntetés átadásán jelen volt Orbán Viktor miniszterelnök, valamint Kövér László az Országgyűlés elnöke is, egyházi részről pedig megjelent többek között Beer Miklós váci megyéspüspök, Cserháti Ferenc esztergom-budapesti segédpüspök, és Bátor Botond pálos tartományfőnök.
Roman Majewski atya 2008 óta házfőnöke a Jasna Góra-i pálos kolostornak. Már házfőnökké választása előtt is nagyon sokat tett a lengyel–magyar barátság elmélyítéséért.
Mindig szívesen fogadja rendtársaival együtt a magyar zarándokokat, hívja és várja őket Częstochowába, ugyanakkor lelkiismeretesen ápolja a magyar pálos szerzetesek által alapított Jasna Góra-i pálos kolostor magyar vonatkozású emlékeit.
A kezdetektől támogatta azt a kezdeményezést, hogy a két nép barátságát is kifejező zarándokvonat induljon Budapestről Częstochowába.
A Roman Majewski házfőnök atya vezette Jasna Góra-i pálos kolostor adománya, a częstochowai Fekete Madonna kegykép másolata ünnepélyes keretek között került elhelyezésre a budapesti Szent István Bazilikában.
A częstochowai Fekete Madonna kegykép másolata, mint a Jasna Góra-i kegyhely ajándéka, az idei évben került a magyarság legjelentősebb zarándokhelyére, Csíksomlyóra is, ahová Roman Majewski házfőnök atya személyes küldötte vitte magával és adta át ünnepélyesen a csíksomlyói kegyhely számára.
Roman Majewski atya kitüntetése elismerés azoknak a lengyel pálos szerzeteseknek is, akik nagyon sokat tettek és tesznek azért, hogy a lengyel-magyar történelmi barátság eleven maradjon.

http://palosrend.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése