2012. 12. 31.

A Honor templomába csak az erény templomán át



Rómában a Virtus (erény) temploma össze volt kötve a Honor (tisztelet) templomával. Ez utóbbit Marcus Claudius Marcellus (Kr.e. 268-208) politikus, konzul, hadvezér építtette Szirakuza város (Kr.e.212) elfoglalása után, az ott zsákmányolt kincsekből. A Honor templomába csak az erény templomán keresztül lehetett bemenni.
*
Szép jelképe annak, hogy a tisztelet helyére eljutni nem a gyönyörök, hanem az erények, vagyis a jó tudatos cselekvésének tövises útján lehet.
**  

Mikor Róma fényűző asszonyai egymással vetélkedtek csillogó ékszereikkel, megkérdezték Cornéliát, a Gracchusok anyját, hogy miért nem visel semmilyen ékszert? 
A híres, római nagyasszony rámutatott gyönyörű négy fiára, és így szólt: „Íme az én ékszereim!” 
*
Valóban a jól nevelt gyermekek a csillogó gyémántok, az igazi ékszerek, akik az édesanyát minden gyöngysornál jobban díszítik.
**
Egy bölcs tanító a következő szavakkal figyelmeztette tanítványait: Ne feledjétek, a siker két szülőnek a gyermeke: a pontosságnak és a lelkiismeretességnek. 
E jelszónál: Jobb későn, mint soha, bölcsebb a másik: Jobb sohasem későn.
***
Az év utolsó estéjén az erények templomából (családi házunkból) lépjünk be az Istentisztelet házába. Hálatelt szívvel jó tetteink ékszereit (erények) tegyük az oltárra, és kérjük a Megváltót, hogy segítsen követésében ezután is.
BÚÉK! Bízzuk Újra Életünket Krisztusra!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése