2012. 12. 19.

Mikor jön el a világ vége?

Az amerikai William Miller, az adventista szekta megalapítója kiszámította, hogy Krisztus második eljövetele 1843. márc. 21. és 1844 márc. 21. közé esik. Hívei abbahagyták a munkát, egy részük eladta vagyonát a "hitetleneknek", fehér ruhába öltöztek és várták a felemelkedésüket. Mindnyájan, nagy csalódásukra a földön maradtak. Miller barátja számítási hibát fedezett fel és kijelentette, hogy október 21-én jön el Krisztus, ez már biztos. Ismét csalódniuk kellett.
A jehovatanúi szekta, az "igazi bibliakutatók" alapítója, 1870-ben alakult és úgy jósolták, Krisztus Királysága 1914-ben érkezik majd el. Miután a jövendölt évben a megváltás helyett az első világháború bontakozott ki, a szekta 1921-re és 1975-re tolta ki az időpontot. 
1982-ean Pat Robertson, The 700 club című műsorában azt monda, "garantálom, hogy a nyolcvanas évek végén eljön a végítélet". Miután nem következett be, Robertson teleevangelista 2006-ra is jósolt végítéletet, majd 2008-ban, de azok sem következtek be.
1997-ben az USA-ban a Menny Kapuja kultusz tagjai is várták a másik életbe való utazást, de nem jött be nekik és március végén 39 kultista öngyilkos lett.
2011. május 21-re jósolta az Ítélet Napját, Harold Camping rádió-prédikátor. A dátumot elmondása szerint a Bibliából számította ki. Végül a 89 éves Camping bocsánatot kért tévedéséért. Nyilván ez nem nyugtatta meg teljesen azokat, akik május 22-én dühösen konstatálták, hogy a világ nem ért véget, pedig ők minden földi javuktól jó előre megszabadultak.
És mi lesz a maya naptár szerint a világ végében hívőkkel 2012. dec. 21. után? Ők is csalódnak, és megerősítik a latin közmondást: "Mundus vult decipi!" - "A világ csalódni szeret!"
**
December 21. máskülönben péntek és Kanisius Szent Péter napja.  A világ végének idejét nem fogjuk soha megtudni (Mt 25,13), viszont mi legyünk készek a Krisztussal való találkozásra. Atyáink bölcsessége arra int: Úgy dolgozzál, mintha örökké élnél, és úgy imádkozzál, mintha ma meghalnál.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése