2012. 12. 27.

A pálosok Erdélybe jönnek

2013. február 1-jétől március 31-ig a Pálos Magyar Tartomány két megbízott képviselője Hargitafürdőn  fog állomásozni, hogy felmérjék annak lehetőségét, hogy visszatérhetnek-e Erdélybe.
IV. Béla király uralkodásától kezdve itt dolgoztak II. József 1786-ban kiadott szerzetesrendeket felszámoló rendeletéig, sőt utána mint egyházmegyés papok, remeték még sokáig jelen voltak.  
Hargita-tetőn II. Géza király (1142-1162) ispotályos kolostort és erődöt épített, amit Károly Róbert a pálosoknak átadott. Emléküket a dűlő nevek is őrzik:, úgy mint Barátok csorgója, Barátok völgye, Barátok kútja, Barátok rétje.
1341 előtt az őszi sárguló falevelekből készített oldatban festették ruhájukat, amiért veres barátoknak nevezték. 1341-ben pápai jóváhagyás alapján vezették be a hófehér habitus viselését. Ez az évszám mérföldkő, és egyben a pálosok megtelepedésének is idejét behatároló időpont. A veres barátok a korábban megtelepedett pálosokat jelenti, míg a fehér barátok elnevezés az 1341 után létesített monostor pálosait jelöli.
Imádkozzunk, hogy a helyzetfelmérő pálosok jó döntést tudjanak hozni és ha Isten is úgy akarja, akkor Hargitafürdőn, a tengerszint felett 1362 m magasan fekvő Szent István templom és plébánia csemetekertjük legyen.

Az új plébánia keleti oldala.

Külön nézzd meg a 2009-ben újraépített plébániatemplom fotóit:
https://picasaweb.google.com/szentkereszt/HargitafurdoiTemplomszenteles2009Szept5




Az új plébánia déli oldala.




Alsó szint, Konyha
II. szint, keleti szoba



 Iroda

Szoba





Belső tér
Iroda


II. szint, Keleti szoba





    III. szint, folyósó

III. szint, nyugati szoba 


Folyósó a nyugati szobából nézve

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése