2013. 01. 09.

A pálosok illemtana 1514 körül 4. befejező rész

Ötödször: a gyónással kapcsolatban.
-   Tanulják meg fölismerni a bűnöket, melyek a halálosak és melyek a bocsánatosak; törekedjenek arra, hogy őszintén és gyakran gyónjanak, körülményeik és bűneik jellege szerint.
- Ha a Szentírás alapján valami olyan bűnt ismernek meg, amiről korábban nem tudtak vagy nem gyóntak meg, gyorsan gyónjak meg.
-   Legyen a birtokukban gyónási kézikönyv.
-   Felírhatják a gyónni valóikat, hogy később világosabban és gördülékenyebben gyónjanak; de ezeket azután égessék el, vagy szaggassák szét, vagy titkos helyen rejtsék el, hogy ne kerülhessenek mások kezébe.
-   Ha kiközösítéssel, hivatástól való eltiltással vagy felfüggesztéssel sújtották őket, mindenekelőtt igyekezzenek felmentést illetőleg diszpenzációt nyerni.
-   Ne hallgassanak semmilyen múltbeli vagy jelenlegi kísértésükről, sem látomásaikról vagy őket ért látogatásokról, sem olyan furcsaságokról, amelyeket másokkal kapcsolatban akartak cselekedni, ezeket illetően bízzanak nevelőjükben, nehogy véletlenül csalódás érje őket.
-   Ha nagyon aggályoskodók, tanulják meg, mit kell meggyónniok, és mit nem, mitől kell félniök, s mitől nem.
-   Ne gyónjanak felszínesen, különösen a nevelőjüknek ne.
-   A gyóntató atya elé érve fedetlen fővel meghajolva ezt mondják: Gyónom… egészen az Én vétkem -ig, a gyónás befejeztével mondják: Én vétkem, kérem ezért stb., a rájuk kiszabott bűnbánatot térdet hajtva róják le imádságban.
-   A böjtöt vagy a fenyítést se halasszák másnapra.
-   Lehetőleg sohase térjenek halálos vétkük tudatában nyugovóra. 


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése