2013. 01. 25.

A Szent Anna templom titkai

1999. október 31-én vasárnap  reggel Augsburgban a szentmiséket és istentiszteleteket követően ünnepi menetben vonultak katolikusok és lutheránusok, az aláírás résztvevőivel az élen a Szent Anna templomba, ahol aláírták a katolikus-lutheránus közös nyilatkozatot a megigazulásról. Katolikus részről Edward Cassidy bíboros, a Keresztény Egységtörekvés Pápai Tanácsának elnöke és Walter Kasper püspök, a Tanács titkára látta el kézjegyével a dokumentumot, míg a másik fél részéről Christian Krause püspök és Ishmael Noko lelkész, a Lutheránus Világszövetség elnöke és titkára. 
Az aláírást követően Christian Krause püspök, elnök prédikált. Megállapította, hogy ami összeköti a két hitvallást, erősebb, mint a különbözőség és a megosztottság. Ebben az erősebb részben gyökerezik a teológiai párbeszéd lehetősége, ebből fakadnak a további feladatok is az egység továbbépítése útján. 
**
A Szent Anna-templom keresztfolyosójának egyik sírkövén ez a titkos felirat olvasható: P. P. P. P.
E négy betűnek az értelme a következő:
Piper peperit pecuniam - A bors vagyont teremtett.
Pecunia peperit pompam - A pénz fényűzést teremtett.
Pompa peperit paupertatem - A fényűzés szegénységet teremtett.
Paupertas peperit pietatem - A szegénység vallásosságot teremtett.
Egy család több nemzedékének története: a szorgalmas kereskedő megvagyonosodott, de fia az atyai vagyont fényűzésre használta fel, úgyhogy az unoka ismét szegény lett, de egyszerűségében derék, vallásos családi életet élt.
Isten útján járni gyönyörűség, 
benne megnyugodni az üdvösség.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése