2013. 01. 24.

111 éve holt város, intő jel marad



Martinique sziget a Karib-tengerben található, a Kis-Antillák része. Jogilag Franciaország egyik megyéje. 1902-ben a virágzó Martinique szigetének fővárosa, a Karib-tenger partján 3 kilométer hosszban végignyúló, 25000 lakosú St.-Pierre város volt. A várostól északra, 8 kilométerre, 1397 méter magasan emelkedett a Mont Pelée vulkán. A sziget és a hegy híres volt festői szépségéről. A Mont Pelée már működött egyszer 1851-ben. Akkor némi hamuszórástól eltekintve, nem sok gondot okozott St.-Pierre városnak.
1902. március 28-án, nagypénteken a város hitetlen körei szörnyű istenkáromlást és gyalázást követtek el. Jézus halálát kigúnyolandó, egy disznót feszítettek keresztre. Ebben az órában füst kezdett felszállni a Mont Pelée-ből. 
Az események első nagy fordulópontja május 5-én következett be, amikor a Száraz tenger nevű kráter-tó a kráterperemet átszakítva lezúdult a Riviére Blanche nevű folyó völgyébe. A kráter fenekén felfelé nyomuló forró láva egyrészt forrpontig hevítette a vizet, másrészt segített neki a perem áttörésében is, úgyhogy az zubogó áradatként, óránkénti 90 kilométer sebességgel rohant végig a völgyön. Lefelé haladtában mindent elsöpört, ami csak az útjába került. St. Pierre lakói elmenekültek, de a hatóság visszarendelte, sőt a környék lakóit is a biztonságosnak mondott St. Pierrebe irányították. 
Május 8-án, Jézus mennybemenetelének ünnepén, reggel közel 30 ezer ember nyüzsgött a városban. 750-kor egy sorozat fülsiketítő robbanást hallottak, s látták, hogy a Mont Pelée csúcsa közeléből fekete felhő indul el. A forró felhő gyorsan és könyörtelenül gördült lefelé a lejtőn, legyezőszerűen szétterült, 2-3 perc alatt beborította St.-Pierre városát, és két ember kivételével (az egyik a börtön pincéjébe zárt rab és egy néger szolga) mindenkit megölt. A várost pedig egyik végétől a másikig lángba borította. A kikötőben levő 40 hajó is elégett. Május 20-án, pünkösd harmadnapján a második izzófelhő is átsöpört a város felett, és a föld színével tette egyenlővé azokat a romokat is, amit elődje épen hagyott. St. Pierre azóta halott.
Az egyik tudósító ezt írta a katasztrófa után:
Aki sátáni módon cselekszik, sátáni módon leli sírját.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése