2013. 01. 24.

Hogyan ünnepel a lordkancellár vasárnap?

Morus Szent  Tamás (1478. febr. 7. - 1534. júl. 6.) először ügyvéd volt, majd politikai pályára állt és tagja lett az angol parlamentnek. Lelkes humanista volt, szoros barátság fűzte R. Erasmushoz. Angol és latin költeményeket írt. Előadásokat tartott Szent Ágoston De civitate Dei munkájáról. Bár vonzódott a karthauziakhoz, még sem lépett egyházi pályára. Megházasodott, feleségétől, Jane Colttól négy gyermeke, három lány és egy fiú született. A korban szokatlan módon leányainak is komoly képzést adott: a latin és görög nyelv mellett csillagászatot tanultak. Morust a görög-római kultúra mellett a humanizmus eszméi is megérintették. Hat évi házasság után, 1511-ben meghalt felesége. Ekkor  újranősült, egy özvegy nőt vett el, aki hét évvel volt idősebb nála. A család hamarosan London előkelő városrészébe, Chelsea-be költözött. A diplomáciában nagy sikerei voltak, és ezt Anglia uralkodója értékelte is. Ez időben írta utópisztikus társadalmi művét, Utópia címmel.
Morus Tamás mindennap részt vett a szentmisén. Sokszor ő maga ministrált a papnak. Nem restellte ezt az udvari nép előtt sem, hanem inkább azt szokta mondani: "Nagyobb tisztességnek tartom az Isten oltáránál szolgálni, mint királyom udvarában." 1529-ben VIII. Henrik lordkancellárnak nevezte ki. A Boleyn Anna körül kialakult vitában Morus nem avatkozott be, mert nem egyházjogász, sem erkölcsteológus. 1532. május 16-án lemondott hivataláról, s Fisher püspökhöz hasonlóan, ő is érvényesnek ítélte meg Henrik Katalinnal kötött házasságát, és Máriát tartották Henrik jogos trónörökösének. Tamás elbocsátotta cselédségét, szűkösen élt családjával. Derűsen mondta övéinek: ,,Ha másképpen nem megy, mindnyájan koldustarisznyát fogunk, és az ajtók előtt a Salve Reginát énekeljük. Így együtt maradhatunk, és közösen boldogok lehetünk.'' Másfél éven át egészen visszavonultan, csak irodalmi munkáinak élt. Henrik Boleyn Annával kötött esküvőjére meghívta, de nem ment el. Ez sértette a király hiúságát. Amikor Henrik az angol egyház fejének ismertette el magát, és a parlamenttel az angol egyház egyetlen fejévé nyilváníttatta magát, ekkor minden alattvalójának esküt kellett tennie erre az új törvényre. Morus Tamás megtagadta az eskü letételét, ezért a londoni Towerbe zárták. Hite miatt szenvedett, de minden vasárnap felvette ünneplő ruháját a cellában is.
A börtönőr meg is jegyezte: "De hiszen hiába öltözködik, mert nem látja senki."
Erre ezt válaszolta: "Nem az emberek kedvéért, hanem a szent nap miatt teszem."
- 1635. július 6-án el is nyerte égi díszruháját, s az égben örök vasárnapot ülhet, mert a szentek sorába iktatta a katolikus Egyház, 1980-ban az anglikán egyház is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése