2013. 01. 04.

Hozz reá víg esztendőt!




Nemzeti imánk kérése szerint víg is lehet az új esztendő, de boldog is, ahogyan egymásnak kívánjuk. A szilveszterező fiatalok különös vígsággal kezdték az újévet, a felnőttek meghitt jókedvvel, a szép kort megértek csendben és imádkozva. Voltak, akik a pezsgős poharak visszafogott csengése mellett mondtak egyszerű fohászt: Adjon Isten boldog új esztendőt! vagy Adjon Isten jó esztendőt! Ez is szent idő, mert Istennel fejeztük be a letűnőt, és Ővele kezdtük el az érkezőt. Azóta is az élő Istennel fennálló szeretetet sugározzuk családjainkra. Azért imádkoztam és mutattam be az újévi első szentmisémet, hogy mindnyájunk szívében rakjon fészket a boldogság. Az idő Krisztusnak dolgozik. És Ő megáldja mindazokat, akik igazságban és szeretetben törekszenek a közösségre családban és a társadalomban, mert óhaja ez: "Legyenek mindnyájan egy!" (Jn 17,21) Mi ne pártoskodással, hanem Istennel és egymással közösen próbáljuk boldog esztendővé tenni 2013-at. Január 18–25 között imádkozunk, hogy  a Krisztus szeretete fűzzön össze minket.
Az újévben éljünk az igazság (Jézus) szerint. Legyünk józanok legalább annyira, mint a részeg ember. Mert a részeg, még ha tántorog is, még annyira józan, hogy nem önmagába kapaszkodik, hanem a kerítésbe, az oszlopba vagy a barátjába.
Nem kapaszkodhatunk önmagunkba, mert önmegváltás nincs! Mindenféle szédelgéseink ellenére, Kölcsey Himnuszával kapaszkodjunk Istenbe, és kérjük áldását az újévre, hogy ne kelljen tovább bűnhődni a jövendőt.  És tartsuk tiszteletbe a Vallás- és Közoktatásügyi Minisztérium 15.151/1939 III. ü. o. számú, a himnusz egységes előadása tárgyában kiadott rendelkezését, mely szerint, hangszeres és zenekíséretes előadásnál mind az előjáték, mind az utójáték kötelező. A himnuszt Kölcsey Ferenc eredeti szövegével kell énekelni; a könnyebb énekelhetőség kedvéért mindazonáltal az eredeti „hozz rá víg esztendőt” szöveg helyett „hozz reá víg esztendőt” énekelendő (GyÉL, Kv 1892-1942. sz.). 
Kapaszkodjunk és kezdjük így: Isten, áldd meg a magyart, jó kedvvel, bőséggel...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése