2017. 05. 07.

Életmentő ének



Oroszlánszívű Richárd (1157-1199. ur. 1189-99), Anglia királya 1191-ben és 1192- ben a  kereszteshadak élén a Szentföldet járta. Richárd elkövette azt a súlyos hibát, hogy a Szentföldön inzultálta V. Lipót osztrák herceget. Richárd lehajíttatta egy vár fokáról a Babenbergek zászlaját, mondván, egy osztrák hercegi család zászlaja alacsonyabb rendű annál, hogysem az övével egy helyen lobogjon. 
Lipót herceg bosszút esküdött ellene.

Richárd hajótörést szenvedett Velencénél, ezért szárazföldön kellett tovább mennie Anglia felé. Bécsben álruhában utazott át, de felismerték, és Lipót herceg elfogatta. 
A történet szerint a konyhai segédnek öltözött Richárd elfelejtette levenni gyűrűit, erről ismerték fel. Ausztria hercege, V. Lipót osztrák herceg fogságba ejtette és Dürnstein várába zárta. 
Hosszú ideig raboskodott itt a király és hűséges emberei mit sem tudtak tartózkodási helyéről. 

Kedves testőre azonban nem nyugodott, énekesnek öltözött és sorra járta az osztrák várakat. Megállt a magas várfal alatt és elénekelte a király kedves énekét. Így érkezett az egyik este Dürnstein vára alá. 
Amikor rázendített az énekre, íme hinni sem akart fülének, a börtön mélyéből egy jól ismert hang csendült föl. Oroszlánszívű Richárd hangja volt és erről megtudta a hűséges testőr, hogy urát itt tartják fogságban. 
Megvitte a hírt Angliának és százötvenezer ezüstmárka váltságdíjért a rab királyt szabadon bocsátották.
Az emberiség is börtönben ült ősszüleinktől Krisztusig. A bűn, az ördög rabságában sínylődött. Jézus volt az, aki megváltott minket nem aranyért és ezüstért, hanem értünk ontott vérén.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése