2017. 05. 23.

Trump és Abbász Betlehemben elítélte a terrorizmust

Donald Trump amerikai elnök május 23-i, keddi betlehemi látogatásán a Palesztin Hatóság ellenőrizte területen a békefolyamat újraindítását sürgette a palesztinok és az izraeliek között. Az éjszakai manchesteri merényletre reagálva Mahmúd Abbász palesztin elnökkel együtt elítélték a terrorizmust.


A közös sajtótájékoztatón Donald Trump megdicsérte a palesztinokat az Izraellel folytatott biztonsági együttműködésért és terrorellenes lépéseikért, de azt is hozzátette, hogy „nem tud gyökeret ereszteni a béke ott, ahol elfogadják az erőszakot”.
A média képviselői előtt mindketten elítélték a manchesteri terrortámadást, és Abbász elnök hangsúlyozta, hogy kész az amerikai elnök oldalán a harcra a terror ellen.
Donald Trump közölte, hogy bármit kész megtenni a palesztinok és az izraeliek közötti béke elérése érdekében, és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök és Abbász is megígérte neki, hogy ők is mindent elkövetnek ebben az ügyben.
Trump elmondta, hogy Washington „készen áll a béke álmának megvalósítására” a zsidó, a muszlim és a keresztény gyerekek számára. Hozzátette, hogy szerinte az izraeli–palesztin béke kikövezheti az utat a nagyobb béke számára a térségben és a nagyvilágban.
Abbász hangsúlyozta elkötelezettségét a békés megoldás mellett, és kifejtette, hogy a kétállami megoldást támogatja, vagyis az önálló Palesztina létrejöttét az 1967-es határvonalak mentén. Kijelentette, hogy a palesztinoknak nincs gondjuk a zsidó vallással, hanem csak a megszállással és a Ciszjordániában létrehozott izraeli telepekkel. Elmarasztalta az izraeli telepeseket, valamint Jeruzsálemet, mert nem ismeri el a palesztin államot.
A két elnök eleinte zárt ajtók mögött, négyszemközt tárgyalt, majd szakértők bevonásával egy nagyobb fórumon is megbeszéléseket folytattak, ahogy ez hétfőn Jeruzsálemben, az izraeli vezetéssel is történt.
Betlehembe érkezve a palesztin díszőrség és a két állam nemzeti himnusza fogadta közel-keleti útjának negyedik napján az amerikai elnököt.
A palesztinokkal folytatott tárgyalásai után Donald Trump visszatért Jeruzsálembe, ahol előbb a Jad Vasem holokauszt emlékmúzeumba látogatott el, majd beszédet mondott az Izrael Múzeumban, mielőtt ismét repülőre szállt volna, hogy továbbutazzon Olaszországba, ahol Ferenc pápával találkozik a Vatikánban.
Forrás: MTI
Fotó: Timesofisrael.com
Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése