2019. 05. 12.

Bérmálkozóknak - 22. A betegség és a halál


Cél: A betegség és halál életünkbe illesztése. Első élményem 1979-ben volt, amikor a kómás állapotban fekvő Juliska néninek feladtam a betegek kenetét ... aki nyomban visszanyerte öntudatát és tudta, hogy mit csináltam: feladta a szentkenetet!
A betegség és halál olyan téma, amelyre egészséges és életerős fiatalok nem szívesen gondolnak. A betegség, megpróbáltatás sok mindent kiválthat az emberből. Éppen ezért foglalkozzunk vele.
1. A betegség olyan állapot, amely akadályozza az emberi szervezet normális működését. Arra a sok miért-re próbálunk felelni, amit az ember ilyenkor feltesz magának, a papnak, de végső soron Istennek: Miért éppen engem ért ez a betegség? Mivel érdemeltem meg? … stb.
Leghamarabb büntetést látunk benne. Hiszen a bűn következménye. Sokszor így van, de nem mindig. Lehet próbatétel (Jób), vajon önzetlenül ragaszkodunk-e Istenhez, vagy üzleti módon fogjuk fel a vallásosságot? A vakon született meggyógyításakor mondta Jézus: „sem ez nem vétkezett, sem a szülei, hanem inkább Isten műveinek kell megnyilvánulni rajta.” (Jn 9) A betegség oka többnyire Isten titka. Hiába kutatjuk. Amit Isten megenged, azzal javunkat akarja.
2. Lehet-e haszna a betegségnek? Megtanít végességünkre és tehetetlenségünkre, hogy az orvosi segítség mellett rászorulunk Istenre. Segít, hogy megismerjük magunkat és gondoljunk életünk értelmére. Megtanuljuk, hogy embertársainkat is jobban becsüljük meg.
3. Hogyan viseljük szenvedéseinket? Nekünk kell Istenhez vezető eszközzé tennünk. Isten akarata előtt meghajolunk, bízva jóságában, hogy minden a javunkra válik (Lk 22,42). A szenvedést felajánlhatjuk a magunk és mások üdvösségéért: „ kiegészítem azt, ami ... (Kol 1,24).
4. A betegségben a gyógyító Jézussal találkozunk. „Hűséges az Isten … a kísértéssel együtt a szabadulás lehetőségét is megadja, hogy kibírjátok.” (1Kor 10,13) A papok feladata, hogy a betegeket meglátogassák, imádkozzanak velük és értük. Jézus szentséget is rendelt számukra.
5. A betegek szentsége, a szentkenet. Az apostolok olajjal megkenve sok beteget gyógyítottak meg. (Mk 6,13) Szt. Jakab apostol írja: „Beteg valaki köztetek? Hívassa el az Egyház elöljáróit, és azok imádkozzanak fölötte, s kenjék meg olajjal az Úr nevében. A hitből fakadó ima megszabadítja a betegeket, és az Úr talpra állítja. Ha pedig bűnöket követett el, bocsánatot nyer. Valljátok meg tehát egymásnak bűneiteket, és imádkozzatok egymásért, hogy meggyógyuljatok.” (Jak 5,14-15) A pap imádkozik, hogy: E szent kenet által és nagy irgalmassága szerint segítsen meg téged az Úr a Szentlélek kegyelmével; szabadítson meg bűneidtől, üdvözítsen téged, és erősítsen meg jóságosán!” (KEK 1513) A szentkenet előtt gyónni kell és utána áldozni. Aki már nem tud beszélni, feltételesen fel kell annak is adni. A betegek kenete sajátos kegyelmének hatásai: a beteg egyesülése Krisztus szenvedésével önmaga és az egész Egyház javára; vigasztalás, béke és erő a betegség vagy öregség keresztény módon történő elviselésére; a bűnök bocsánata; az egészség helyreállása; fölkészülés az örök életre való átmenetelre. (KEK 1532)
6. Hála a gyógyulásért. A 10 leprás egyike ment vissza hálát adni (Lk 17,12-19).
7. A betegség felidézi a halál gondolatát is, mert a halál életünk tartozéka. Memento mori!
8. A hívő számára a halál az Istenhez való végleges eljutás, a vele való találkozás pillanata. Jézus mondja: „Én vagyok a feltámadás és az élet. Aki hisz bennem, még ha meg hal is, élni fog.” (Jn 11,25)
9. A halál elfogadása érdemszerzés, ha ez igazán Isten akaratának tudomásul vétele, amikor magamat minden fenntartás nélkül Istennek adom. Én a valaki a Valakinek! Így álljunk helyt a betegségben és a halálban, de másokat is segítsünk ebben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése