2019. 05. 23.

Először lép pápa szülőföldünkre


Az otthont nyújtó közösséget minden korban keresték az emberek. És ezt megtalálták, amikor az apostolok a kívülállók figyelmét az Egyház Krisztustól kapott értékeire irányították. A pogányságból megtértektől nem kértek többe a szükségesnél. (ApCsel 15,1-2. 22-29) Fontosnak tartották, hogy minden erőiket a Szentlélek működése alá rendeljék, mert ezáltal a szeretete Lelke járja át őket, ki újra meg újra fényt gyújt a sötétben és az igazság útján vezeti. (Jn 14,23-29) Ő az alapvető igazságra irányítja gondolatainkat, ami megvigasztal azért, hogy létezünk, és a kegyelem megadja a teljességet, a mennyországot a földön és a szívünkben. Ez Jézus jelenléte. (Jel 21,10-14. 22-23)
Most az ő követe, Ferenc pápa látogat Csíksomlyóra. Az ő látogatását a lelki előkészületek mellett látványos attrakciók is megelőzik. Így a Szent Koronát ábrázoló virágkompozíció érkezik a Millenniumi-templom térre és a Szent László ereklye a Szent Kereszt templomba. Székelykaput állítunk a Salvator-domb lábánál, fát ültetünk a pápa tiszteletére. 
A Virágkorona emlékeztet II. Szilveszter pápára, aki országalapító Szent István királynak koronát küldött, s ezzel a függetlenséget biztosította.
Az első magyar földön járó pápa, IX. Szent Leó 1052 augusztusában I. András király védelmében és az ország szuverenitása végett a Pozsonyt ostromló III. Henrik német-római császár táborába utazott, és a császárt visszavonulásra, valamint a béketárgyalások felvételére bírta. 
A török veszély idején III. Calixtus segítségét a déli harangszóval együtt emlegetjük. 
Buda visszavételében elévülhetetlen érdemeket szerzett XI. Boldog Ince pápa. Őt nemzetünk  Magyarország megmentője címmel ékesítette és szoborral is tisztelte meg. 
 
Szent László király VII. Gergely pápát támogatta az Egyház belső megreformálásában és az invesztitúra harcban. A magyar egyház reformáját pedig az 1083-as fehérvári és 1092-es szabolcsi zsinatok által vitte jó végre. Harcaiban a könnyű lovas székelyek elszántságát jutalmazta. Templomaink falán ezért is örökítették meg "László királynak vitéz lovagságát"
A hazavédelmére katonáin Szűz Mária és Szent László nevének kiáltásával indultak, mert az ország keleti határát és a keresztény hit védelmét László király a székelyekre bízta. Azóta egy évezred szállt el fölöttünk, s ma is őrizzük ezt a nagy kincset: Szent István hitét és a Nagyboldogasszony tiszteletét, melynek forrása a szentmise. 
Ferenc pápa miséje megerősít őseink szent hitében és erényeiben, bátorít a kitartó reményben és megújít a krisztusi szeretetben. A tiszteletére emelt székelykapu, amelyen áthalad az élő Péter! Nálánál nagyobb nem tud jönni! 
Testvéreim, jöjjetek, és adjunk hálát e nagy kegyelemért Csíksomlyón, június 1-jén. A pápai szentmise végén felcsendülő himnusz jelezze köszönetünket és hálánkat: „Tartsd meg Isten, Szentatyánkat, Krisztusnak helytartóját!



„Magasztaljanak téged a népek Istenünk.” Zsolt 66,8.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése