2019. 05. 09.

A Szentatya nem misézik a nyeregben, hanem a Salvator dombon!


Az újságírók, sőt  a látogatást szervező pontifex.ro csapata egyes tagjai is a Szentatya csíksomlyói szentmisét bemutató helyszínéről  nyergeznek, elvétve Hármashalom-oltárról beszélnek, pedig annak a helynek őseink adta becsületes neve van.

1. Györffi Pál, Az erdélyi ferences kusztódia történe, Róma 1729. A 71. oldalon: "a dombnak emberemlékezetet felülmúló idő óta Salvator volt a neve." Tehát Salvator domb.

2. Benkő József, Transsilvania specialis II. Bukarest 1999.  1776-ban írt latin nyelvű műve 239 oldalán: „Két Somlyó nevű hegy van, mégpedig a Nagysomlyó és a Kissomlyó, amelyektől a szomszédos falvak neve származott.  A Kissomlyó hegy tetején áll a Salvator kápolnája, ahova a katolikusok buzgó serege évente népes körmenetben felvonul pünkösd vasárnapját megelőző szombaton kb. délután két órakor, sőt pünkösd vasárnapján reggel hat órakor is.”

3. Orbán Balázs, A Székelyföld leírása, Pest 1868. Reprint Sepsiszentgyörgy 1991. 6. 13-14,22. „A búcsújáratok központja a Kis-Somlyón levő Salvator ... kápolna...  Ezen kápolna, mint mondók, a búcsújáratok központja, ide igyekszik a hívők mindenike. ... A két csúcs közötti nyakon remeték laktak, celláik nyomai most is látszanak."


A régi nevek tehát: Salvator-domb, Salvator-oldal, Kissomlyó teteje, Somlyónyaka.

1989 után a pontos helynevek helyett új neveket kezdtek adni, mert nem vették azt a fáradtságot, hogy a hely neve után érdeklődjenek.


A magyar nép világszemlélete emberközpontú, ezért a földrajzi domborzatokra is az ember képét, testrészeit vetítette ki, alkalmazta. 
Ezért van a hegynek feje, homloka, orra, nyaka, válla, hasa, háta, oldala, dereka és lába. A mezőnek szeme, az erdőnek füle stb.

Ennek ismeretében, miért akarunk nyergelni, amikor ott van a Nyírgóc (nyírfás csuporék), a Nyerges-tető Kozmás és Kászon között, ahol 1849. aug. 1-jei csatára emlékezünk. Kányádi Sándor megörökítette és maradjon.

A Szentatya misézőhelyét pedig mondjuk őseink névadásával  Kissomlyó tetejének, Salvator-oldalának vagy Somlyó-nyakának, de ne mondjuk nyeregnek. 
A nyereg a ló hátára való és az ember feneke alá! 
Ha mégis valaki másképp akarja mondani, akkor mondja: Hármashalom-oltárnak az ott található Makovecz-Bogos építményről.
A Szentatya tehát a Kissomlyó tetején, a Salvator-oldalban, a Somlyó-nyakán álló Hármashalom oltárnál fog misézni, de nem nyeregben.
Minden kedves Olvasót arra kérek, hogy szólítsa meg egy-két barátját és együtt vegyenek részt a június 1-jén Csíksomlyón Ferenc pápa celebrálta búcsús szentmisén.

Tisztelettel, D-K. József
**
 A Vatikáni Sajtóközpont közzétette a Ferenc pápa apostoli látogatásának programját.  Ebben ez áll:  
"A pápai szentmise június 1-jén romániai idő szerint 11 óra 30 perckor kezdődik a csíksomlyói Hármashalom-oltárnál."




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése