2019. 05. 16.

Bérmálkozóknak - 24. A bérmaszülő


A bérmálkozóra hárul rendesen a bérmaszülő kiválasztásának feladata. De ebben érvényesüljön a vallásos szempont. A bérmálkozó válassza azt, akihez van bizalma vagy akit példaképének tekint a keresztény életben.
A bérmaszülő legyen alkalmas, hogy segítségére legyen bérma-gyermeke vallásos élete alakításában. Ezért olyan katolikus legyen, aki elég érett (18 éves), vallásos életet él és bírja a gyermek bizalmát. 
Ha családos éljen egyházi házasságban, már bérmálkozott vagy most bérmálkozik, nem áll egyházi büntetés alatt, gyermekeit katolikus módon neveli és vállalkozik erre a feladatra. A keresztény élet nemcsak a vallásos kötelességek teljesítéséből áll, hanem az életnek hittel való szemléléséből. Ez volna az eszményi bérmaszülő.
Az Egyház nem kíván külön bérmaszülőt, sőt óhajtja – a keresztséggel való összefüggés miatt –, hogy lehetőleg a keresztszülő vezesse bérmáláshoz keresztgyermekét, hiszen a bérmálás a keresztség megerősítése. Nem ellenzi a külön bérmaszülőt sem, sőt a szülők is bérmáláshoz vezethetik gyermeküket.
A bérmaszülőnek nem kell feltétlenül személyesen jelen lennie, más is helyettesítheti. Csak lássa be a vallási felelősséget, hogy törődnie kell a bérmálandó vallásos életével. 
Ez nemcsak figyelmeztetésből áll, hanem a vele való maradandó kapcsolatokból, hogy az evangélium szellemével nézze és alakítsa életét. A bérmaszülő társ, vezető, példakép, imádkozó ember. 
Ezt a szolidaritást úgy fejezik ki a bérmaszülő, hogy a bérmálandó jobb vállára teszi jobbkezét. 
A kézrátétel azt jelenti: ebben a vállalkozásodban, nem vagy egyedül, én is veled vagyok és segítelek. 

A szülők és bérmaszülők a bérmáláskor gyermekeikkel együtt végezzék el a gyónást és szentáldozást, s ezzel fejezzék ki a lelki közösséget és tegyék lelkibbé a bérmálás ünnepét.
Püspök: Balázs, vedd a 
Szentlélek ajándékának jelét.
Bérmálkozó: Ámen.
Püspök: Béke veled! 
Válasz: És a te lelkeddel!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése