2019. 05. 01.

Így még soha sem láttad a kassai vértanúkat

Április 30-án, Kassán a teológiai fakultás a három szent kassai vértanú nevét viselő aulájában ünnepélyesen mutatták be Körösi Márk, esztergomi kanonok, Pongrácz István és Grodziecki (Grodecz) Menyhért jezsuiták rekonstruált arcképének másolatát.


A Cicero Moraes, brazil specialista vezette szakcsoport, együttműködve a Cseh Köztársaság, a Szlovák Tudományos Akadémia, a Komenský Egyetem, a szlovákiai Jézus Társaság és az Esztergom–Budapesti Főegyházmegye szakembereivel a legújabb tudományos módszer eredményeként – a kassai vértanúk koponyaereklyéi segítségével rekonstruálták a szentek arcképét és nyilvánosságra hozták kutatásuk eredményét.


A nem kis érdeklődést kiváltó bemutató ünnepségen részt vett Bernard Bober, kassai érsek, Alojz Tkáč, nyugalmazott érsek, Marek Forgáč, kassai segédpüspök, a teológiakar elúljárói, valamint a rekonstrukciót végző szakemberek egy csoportja, akik részletesen beszámoltak a várt és nem várt nehézségekről, az adott problémák megoldásáról és az elért eredmények erkölcsi és szellemi értékéről.



Jó volt hallani a különböző országok szakembereinek együttműködéséről és látni az elért eredményeket. Nem különben szemlélni a mában megvalósult tényt, ahogyan 400 évvel ezelőtt a különböző nyelvű vértanúk egymást segítve tettek tanúságot a lelkiismereti szabadságról, úgy most, a nemzetközi szakembergárda munkája a három szent eredeti arcának bemutatását eredményezte.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia a kassai vértanúk halálának 400. évfordulója alkalmából 2019. november 13-án, szerdán nemzetközi zarándoknapot szerveznek, amelynek helyszíne Esztergom lesz.
Fotó: Kassai Főegyházmegye
Bertalan Gábor/Magyar Kurír

** 

A kassai vértanúkat 1904-ben avatták boldoggá. 
Erdélyben tiszteletükre szentelték a Nyárádtőn (Maros megye) 1907-ben épült kőtemplomot.
1995. VII. 2-án Szent II. János Pál pápa kassai látogatásakor szentté avatta a kassai vértanúkat. A nyárádtői hívek két mikrobusszal utaztak a szentté avatásra plébánosuk Darvas-Kozma József vezetésével.
Ünnepnapjuk szeptember 7-én van.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése