2019. 10. 12.

15 éves az Egyházközségi Apostol


15 éve minden vasárnap megjelenik
Egyházi kommunikáció -- Egy újság sajtótörténete azért is fontos, mivel egy átfogó képet kapunk az adott sajtótermék múltjáról, korábbi szerkezetéről, megjelenésének időtartamáról, céljairól, példányszámairól, tartalmáról, kinézeteléről, olvasói közönségéről, rovatainak struktúrájáról, arculatáról és a lap szerkesztőiről.
A plébániai lapok létjogosultságát igazolja az a tény, hogy több olyan kiadvány is van, amely már 10-15 éves fennállást tudhat maga mögött, annak ellenére, hogy önkéntes munkával, sokszor egészen kezdetleges módon és nem ritkán anyagi segítség nélkül készül. Fontos evangelizációs tevékenység ez, és mivel nagyon sok kis lap van, melyek egyenesen az olvasók kezébe kerülnek, ezeknek a sajtótermékeknek a jelentősége semmiképpen sem hagyható figyelmen kívül.
Az Egyházközségi Apostol című plébániai kiadványt alkalmi, hitéleti értesítőnek szánta Antal József csíkszeredai plébános. ... Egy évben kb. 8-10 alkalommal szándékoztak kiadni és a lap szerkesztésébe a helyi katolikus értelmiséget, a tanügyben dolgozókat szándékozott bevonni.
Az Egyházközségi Apostol első máig fennmaradt száma 1948-ban, Vízkereszt napján jelent meg, a 3191/1947. számú egyházmegyei főhatósági engedéllyel. Az egyházközségi kiadványt a csíkszeredai Haladás Nyomdában nyomtatták ki a plébánia költségén... Az Egyházközségi Apostol korábbi 5 lapszáma megtalálható beragasztva a Domus História 96–97 oldalai között.
A kisújság írásait az akkori politikai vezetőség nem nézte jó szemmel, és öt lapszám megjelenése után betiltotta. A kezdeményező és lapindító plébánost 1949. február 25-én letartoztatták, majd a kolozsvári Hadbíróság katonai börtönébe szállították. Hét hónap és öt nap után, 1949. szeptember 29-én szabadult a csíkszeredai fogház börtönéből.

A csíkszeredai Szent Kereszt plébánia szerkesztésében 2004. október 17-én újra indult az Egyházközségi Apostol. Az indulásról 2004 őszén kezdtünk töprengeni azon, hogy a híveinknek adjunk ki egy egyházközségi lapot, értesítőt a plébánia életéről. Az egyház Domus Históriáját olvasva egy pár példány előkerült, ami mintául szolgált az új lap létrehozásában.” (Darvas-Kozma)
"Az egykor erőszakkal és különböző politikai indítékokkal megszüntetett kisújság 2004. okt. 17-én új arcba öltözik... Az új lap szerkesztői, vagyis a plébános, lelkészek és a plébánia alkalmazottai arra törekedtek, hogy ne térjen el a régi és az új Egyházközségi Apostol arculata, és, hogy az újság neve ne változzon meg, illetve a lap címét jelző betűk karakterei is nagyjából megegyezzenek a régi nyomtatással.
Az új lap tartalmilag megegyezik az „ős lappal”, eleget téve a kor kihívásainak, és mai emberek elvárásainak." 
(Péter Szabolcs, Tanulmány 2007)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése