2019. 10. 01.

Minden baj gyökere

A pénz örvénylik, becsavar

„Minden baj gyökere a pénz utáni sóvárgás” (1Tim 6,9) – mondta Szent Pál, majd így folytatta: ”Te azonban, Isten embere, menekülj ezektől! Törekedj inkább igazságos lelkületre, életszentségre, hitre, szeretetre…” A „hit harcát” kell megvívni naponta, hogy örök életünk legyen.
Victor Hugo, A kísértés folyosója c. elbeszélése arról szól, hogy a pénzügyminiszter kincstárnoki állást hirdetett meg. A megadott órára nagyon sokan jelentkeztek, és mindnyájukat egy nagy terembe tessékelték. Innen kellett egyenkint átmenniük egy hosszú és széles kivilágított folyóson a pompásabb terembe, ahol mindnyájukat a miniszter fogadta. Igen ám, de a kísértés folyosójának két oldalán drága kincsekkel megrakott asztalok voltak. Az ott áthaladó jelöltek azt gondolták, itt a jó alkalom, hogy meggazdagodjunk és zsebükbe rejtettek a kincsekből. 
Mikor az utolsó jelentkező is átment a kísértés folyosóján, a miniszter táncra szólított őket. Gyors és ugrándozó táncot kellett járniuk. A jelöltek majdnem mindegy szálig nagyon óvatosan, kimérten táncoltak. Csak egy valaki akadt a sok ember között, aki felszabadultan és boldogan táncolt. Ő volt az, aki nem rejtett semmit a zsebébe. A miniszter őt alkalmazta.
Mindnyájan e világ „kísértés folyosóján” haladunk keresztül a megígért örök hajlék felé, ahol Istenünk vár reánk. A „folyosón” idejében álljunk ellen a földi kincsek gyűjtésének, a kényelmes és élvezetekre csalogató életfelfogásnak. 
Kérjük Urunkat: Világosítsa meg értelmünket és gyújtsd lángra szívünket, hogy megértsük mindazt, amit kinyilatkoztatott, és az élet néha sötét útján az Ő fényében haladjunk a mennyei Jeruzsálem felé.

Szent Gellért csanádi püspök írta: „A Szentírásból szerzi meg az ember az üdvösség ismeretét, akik hisznek, és maga a Szentírás mindazokat, akik hisznek, és hitük szerint cselekednek, el is vezeti az örök életre.”  A Szentírás az örök élet tankönyve.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése