2019. 10. 18.

16 éve szentelték fel a Millenniumi templomot Csílszeredában

Ünnepel a Makovecz Imre tervezte csíkszeredai templom

A Millenniumi templom búcsúünnepére készül a csíkszeredai Szent Kereszt egyházközség. Nyolc évvel ezelőtt, 2003. október 18-án szentelték fel Boldogasszony és a magyar szentek tiszteletére. Emlékeimben él nemcsak a felszentelés ünnepe, hanem a templom építésének számos mozzanata is. Sokszor eszembe jutottak azok a pillanatok, amelyek a tervezőhöz, a nemrég elhunyt Makovecz Imre építészhez kapcsolódnak. A világszerte elismert művész büszke volt e munkájára, nemcsak azért, mert alkotásáról a szakmabeliek elismeréssel szólnak, hanem azért is, mert a csíki közösség örömmel fogadta, szereti azt.
Makovecz Imrét még az 1990-es évek elején kérték fel Csíkszereda főtérén egy új templom tervezésére, de a felkérést később lemondták, tudtuk meg Darvas-Kozma József esperestől, akit 2000-ben nevezték ki a csíkszeredai Szent Kereszt egyházközség plébánosává. Ő akkor erkölcsi kötelességének tekintette a régi csűrtemplom helyére újat építtetni, és úgy döntött, Makoveczet kéri fel a munkára. „Telefonon kerestem meg, kértem egy negyedórás találkozót tőle. Abból két és fél óra lett” – emlékezett vissza a budapesti építésszel való első találkozójára az esperes. Akkor azt kérte a tervezőtől, hogy „olyan millenniumi templomot tervezzen, amely tükrözze nemzetünk ezeréves múltját, és a II. vatikáni zsinat szellemében azt is kifejezze, hogy mi egy közösség vagyunk, egy család Jézus Krisztus körül. Így született meg a két tornyán évszázadokat jelölő öt-öt kereszttel díszített, belső terében központi oltáros, centrális teret alkotó templom. Imre bátyánk értette a gondolatainkat.
Mi értettük az ő nyelvét, egymásra találtunk! És tudta azt, hogy nem vagyunk gazdagok, ráadásul akkor a pénz is elértéktelenedett. Munkáját ingyen, ajándékba adta. Azért, hogy az akkori szabályok szerint a tervet se kelljen itthon honosíttatni, egyik csíkszeredai tanítványa és munkatársa, Bogos Ernő tervező vállalta a vele való együttműködést. Ez költség- és egyben időkímélő döntés is volt.”
Makovecz Imre szívesen fogadta a csíkiak felkérését. Erről egy évtizeddel ezelőtt készített interjúnkban beszélt: „Egy anyaországinak, ha bevallja, ha nem, van egy keserű vonzódása azokhoz, akik már nem az ő országában élnek, de akiket a testvéreinek tud. Ha az embert így megkeresik, nem bír pénzt kérni. Elsősorban a papnak kell gratulálnom. Annak az elszánt, kiváló esperesnek, aki ezt a templomot minden körülmények között meg akarta építeni. Felmérte a szükségességét, és nem volt nehéz dolga, mert tódulnak ide a hívek. Sokkal több ember akar az Isten házába bejutni, mint amennyi befér abba a kicsi műemlék templomocskába és a fűtetlen-széljárta színbe, ahol a -30 fokos hidegben is fohászkodtak.”
A tervező a Millenniumi templom és a régi műemléktemplom közötti kapcsolatot is fontos szempontként kezelte. A templomszentelés előestéjén készített interjúban elmondta: „A Millenniumi templom főbejárata a régi templom kereszttengelyében van abból a célból, hogy a nagy búcsúnapokon, ünnepeken a két templom közös tudjon lenni. Ez nem olyan mértékben sikerült, mint ahogy szerettem volna, mert én eredetileg a templomot sokkal közelebb terveztem a régihez. De egy műemlékes megakadályozta. Most már nem érdekel, akkor nagyon dühös voltam érte. Nagyon szeretném, ha a most közös cinteremfal által egy nagyon határozottan kiemelt, szent terület alakuljon itt ki, ahová bármikor bejöhetnek az emberek és nyugodt perceket, fél órát eltölthessenek egy zajos, nyüzsgő, örökösen futkosó élet kellős közepén. Szeretném, ha ez a templom egy ilyen sziget tudna lenni egy olyan zsákutcának tűnő rohanásban, amely a globalizációs világfolyamat. Ezért szükség van egy olyan helyre, amit ráadásul Isten megszáll és megszentel.”
Darvas Kozma József szerint „Makovecz azért is értékelt bennünket, csíkszeredaiakat annyira, mert ő 2001-ben megtervezte és mi 2003-ban már fel is szenteltük a templomunkat. Dolgoztunk és az anyagi nehézségek mellett is törekedtünk, hogy a templom felépüljön. Erdélyben ez volt a harmadik templom, amit tervezett, de a felépültek sorában a csíkszeredai volt az első, amely elkészült.” Az esperes-plébános beszélgetésünk során azt is kiemelte, a neves tervező nem csak a munkáinak örvendő közösségekben volt elismert. „Azt hiszem, az egyik legnagyobb kitüntetés volt számára, amikor XVI. Benedek pápa 60. papi jubileumára meghívták a világ 60 művészét, építészét, zenészét, énekesét, és ő köztük volt. A templomairól készült aranykönyvet adta ajándékba a szentatyának. Nagy elismerés, hogy a Vatikán számon tartotta őt.” A Vatikán lapjában Makovecz Imrét halálhíre hallatán így méltatták: „Templomai a hit jelenvalóvá tételének szándékát fejezik ki, az eukarisztia szent történéseit idézik meg beszédes jelekkel, amikor a híveket egy természetfölötti esemény szívébe juttatják el.” Darvas-Kozma József ezt így fűzi tovább: „Egy olyan építész távozott az ő személyében, akit a legnevesebb egyházművészek közt tartottak számon. Templomunk tervezőjét mi is imáinkkal kísérjük, hogy az élet Ura részesítse boldogító színelátásában, hiszen általa több lett a fény és a szeretet a néha zord világunkban.” (Lapunk megjelenése napján búcsút ülnek a Millenniumi templomban. Immár nyolc éve, hogy nap nap után az angyalok őrizte üvegkupola alatt a legszentebb áldozat bemutatását ünneplik Csíkszeredában.) 
 (Vasárnap 201-oktober-23/351.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése