2020. 09. 02.

Ami a törvényen túl van és

Ami a törvényen túl van. A parancsolatok megtartása mindenkire érvényes; Isten azonban magasabb cél felé vezet.

Minden parancsolat, kettőt kivéve, tiltó formában köteleznek: ne legyen más Istened, Istennek nevét hiába ne vedd, ne ölj, ne paráználkodjál, ne lopj; ne szólj hamis tanúságot. Egy olyan szintet mutatnak, amely alatt Isten szentségét és az ember méltóságát nem ismerjük el.


• A parancsok megtartása „a szabadság kezdete, de nem a tökéletes szabadság” (Szent Ágoston); egy szerető szív fölfelé tör. A „Hegyi Beszédben” Jézus tökéletesítette a parancsokat, a szeretetben bensőbbé tette őket. Igazságosabb törvényt akar, nem olyat, mint az írástudóké és a farizeusoké; meg akarja előzni az erőszakot, a szex uralmát, meg akarja őrizni a házasságot; olyan törvényt fogalmaz, amelyik nem liheg a bosszútól, szereti az ellenséget is, olyan törvényt, amely megengedi a birtoklást anélkül, hogy aggódnánk a holnapért (vö. Mt 5,21kk).

Az új igazságosság nem elégszik meg a rossz elkerülésével, hanem mindenki javát keresi: kerüli a gyilkosságot, előmozdítja az életet; nem lop, hanem megosztja javait.

• A parancsokat mindenki tartsa meg, de a szeretet megvalósításának különböző foka van. Jézus az ifjútól nemcsak a parancsok megtartását kéri, hanem azt is, hogy javairól mondjon le (vö. Mk 10,17-22); Zakeustól viszont gazdagságának csak egy részét kéri (vö. Lk 19,8), egyeseket a házastársi hűségre hív, másokat a nőtlenségre (vö. Mt 19,9.12).

 

Az egyházi törvények.  Az egyházi törvények is köteleznek; Jézus ezt mondotta apostolainak: „Amit megköttök a földön, meg lesz kötve a mennyekben is...” (Mt 18,18). Nem külső kényszerről van szó, hanem elkötelezett lelkiismeretbeli ügyről; aki nem hisz, azt nem kötelezi semmi.

• A tanító Egyháznak jogában áll, hogy a közjó érdekében az értékekre vigyázzon. Ezt méltányolni kell. Legyen világos a fogalom: az Egyház az emberiséget segíti; az Atya akarta, hogy így legyen, a Fiú megvalósította, a Lélek fenntartja - mindezt a sok bűn ellenére.

A Szentlélek segít, hogy az evangélium szerint éljünk, az Egyház segít, a pásztorok irányítanak, tanúságot tesznek és intenek.

A Lélek segít a törvény megtartásában, a törvény szellemének értékelésében. „Mégis vannak, akik azt kívánják, hogy az Egyház megtérjen, mondjon le hatalmi helyzetéről... van, aki azt óhajtja, hogy a világ kellő helyet kapjon jelen helyzetében és értékében: a világ elismerésének és értékelésének túlzott hallatára az juthatna valakinek az eszébe, hogyan is juthatott Jézus Krisztus eszébe, hogy a világ teremtése után még Egyházat is alapítson.” (Kard. G. Biffi)

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése