2020. 09. 03.

Tessék imádkozni

1997 októberében P. Csorba Domonkos ferences atya, a New York-i Szent István római katolikus magyar templom plébánosa elvitt a Világkereskedelmi Központ (WTC) egyik tornyához. Napont itt közel kétszázezer látogató fordult meg. Jegyváltás után kigyózó sorokban haladtunk a lift felé, amely a 103 emeletre repített. Egyszer csak egy színesbőrű rendező lépett hozzánk, és kedvesen megszólított: „Atyák, imádkozzatok a családomért, mert feleségem beteg. Köszönöm.” Megígértük. Rövid időn belül mások is imát kértek. Domonkos atya elmondta, hogy itt a papot gyakran imádságra kérik. Mifelénk is szokás, hogy ilyen vagy hasonló kéréssel fordulnak a paphoz: Tessék imádkozni beteg gyermekemért; édesanyám felgyógyulásáért; az unokám sikeres vizsgájáért... 

Vajon a buzgó hívek miért kérik, hogy közösen imádkozzunk kérésük teljesüléséért? – Mert az Úr Jézus megmondta: „Ha ketten közületek valamiben egyetértenek a földön, és úgy kérik, megkapják mennyei Atyámtól. Ahol ugyanis ketten vagy hárman összegyűlnek a nevemben, ott vagyok közöttük.” (Mt 18,15-20) Tehát eget nyitó hatalommal rendelkezik minden közös imádság, minden könyörgés, amely a közös hit és kölcsönös szeretet szárnyain, Jézus nevében emelkedik a mennybe. Azért is van így, mert a közös imával jobban kifejezzük azt a hitünket, amely szerint egy Atyának vagyunk a gyermekei. Ugyanakkor a közös ima közénk hívja Jézus Krisztust. Ő maga ígérte meg, hogy ahol egyesülnek követői hitben, szeretetben és ezt kifejező közös imában, azokat megajándékozza rejtett jelenlétével. Azért teszi, mert húsvéti misztériumával megváltott minket, és mindenkit meghív az örök életre. Azt akarja, hogy egyek legyünk a szeretetben és a szentmisében egy családként terjeszti közös áldozatunkat a mennyei Atyánk elé. 

Közös imádságunk és áldozatunk azért értékes, mert általa Jézus is velünk imádkozik. Mindezek ellenére megtörténhet, hogy látszólag nem teljesül közösen előadott kívánságunk. Egyesek talán ezért abba is hagyják az imádkozást. Bizonyára Isten másként ítéli meg kérésünket, mert éretlenek vagyunk vagy kérésünk nem szolgálna javunkra, talán próbára teszi bizalmunkat, esetleg figyelmeztet imádságunk fogyatékosságára. 

Ha Ezekiel próféta által adott üzenetet nézzük, bizony van hiányosság bennünk: Ha nem teszel semmit, hogy a bűnöst visszatérítsd útjáról, vérét tőled kérem számon. Ha megintetted a bűnöst és nem tért meg, te megmented életedet. (Ez 33,7-10) 

Az evangéliumban Jézus a testvéri figyelmeztetés módját részletesen mondta el. Ha hallgat rád, megnyerted testvéredet. Érthető Pál apostol intése is: „Ne tartozzatok senkinek semmivel, csak kölcsönös szeretettel. Mert aki a másikat szereti, teljesíti a többi parancsot is.” (Róm 13,8-10) A törvény teljessége a szeretet, s az Isten szeretőknek minden a jakukra válik.

„Bár hallgatnátok ma Isten szavára: Népem, ne légy kemény szívű!” Zsolt 94,8.

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése