2020. 09. 14.

Iskolai évnyítók

Kedves Gyerekek, Kisdiákok, Szülők és Pedagógusok! 

Ma az iskolák ünnepe van. Egy évben két alkalommal igazán ünnepelünk az iskolában: az évnyítás és az évzárás napján. Hála Istennek, hogy némileg hagyományos módón nyíthatjuk meg ma az iskolánkat.      Az iskolával kapcsolatos történetet szeretnék megosztani. Egy édesapa azt mondta a fiának: Becsülettel érettségiztél! Ebből kifolyóan itt van az autóm, amit sok éve vettem... De mielőtt a tiéd lenne, vidd el a belvárosi autókereskedésbe s mondd meg nekik, hogy el akarod adni, és tudd meg, mennyit kínálnak érte. A fiú elment a kereskedésbe, majd hazatért és azt mondta apjának: 1.000 dollárt ajánlottak, mert ez egy régi autó. - Az apa azt mondta neki: Most pedig vidd el a zálogházba. A fiú elment a zálogházba, visszajött az apjához és azt mondta: A zálogházban 100 dollárt ajánlottak nekem, mert sok évvel ezelőtt készült. - Az apa megkérte a fiát, hogy menjen el egy autóklubba és mutassa meg nekik a kocsit. A fiú elvitte a kocsit a klubba, visszajött és azt mondta az apjának: Néhányan a klubban még 100.000 dollárt is ajánlottak a kocsiért, mert ezt a modellt nagyra értékelik és keresik a gyűjtők.  - Akkor az apa ezt mondta a fiának: Csak azt akartam, hogy tudd meg, az életben csak a megfelelő helyen értékelnek, ahogy megérdemled.  

Kedves Diákok! Ebben az iskolában titeket értékelnek, becsben tartanak, ismerik az igazra, jóra, szépre és a szentre törekvő erényes életeteket. Az egyház is felkarolja az oktatás minden szintjét, mert az iskolában a diákok értelmét nyitogatják és hatásosan nevelik a lelkületüket. Nem csupán az életre készítenek fel, de nap mint nap az evangélium szelleme is táplálja lelketeket a vallásórán keresztül.

Bizonyára láttatok vitorláshajó versenyeket. Én ehhez hasonlítom az iskola kezdést. A vitorlás-versenyen legfontosabb a jó hajó, a megfelelő szakértelem a vitorla és a kormány kezelésében. Mindez nem elég ahhoz, hogy a verseny megkezdődjék. Szükséges a megfelelő erősségű széljárás.                   
Az iskolakezdéskor mi is a Szentlelket hívjuk, mint az apostolok az első pünkösdkor. A Szentlélek eljövetelét erős szélzúgás és lángnyelvek közepette száll le az apostolokra. Neki köszönhették, hogy erő és bátorság töltötte be szívüket és mint valami vitorlás hajók kifutottak a jeruzsálemi kikötőből a világ tengerére. A Szentlélek felszította lelkesedésüket, értelmüket és akaratukat a Jézus által kijelölt cél felé irányította.                                                                                                                                                    
Mi is azzal a kérésssel fordulunk a Szentlélekhez, hogy kegyelmi ajándékaival legyen segítségünkre az új tanév nemes versenyén. Istenünk, Te Szent Fiadnak feltámadásával megörvendeztetted a világot. Áldd + meg és szenteld meg a Te bőkezüségedből 30 éve létrehozott József Attila Általános Iskolát és a most elhelyezett szobrát. És töltsd el mindannyiunk szívét Szentlelked örömével, hogy az itt dolgozók lelkesen tudjanak tanítani és tanulni. Krisztus a mi Urunk által. Ámen.

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése