2020. 09. 04.

A polgári erkölcs - Az állami törvények

A polgári erkölcs - Amikor erkölcsről szólunk, egy alapvető kérdésre válaszolni kell: ki határozhatja meg, hogy egy tett jó vagy hibás. Ha nincsen senkinek hatalma ezt megtenni, ha nincsen egy magasabb szabály, akkor az ítélet az egyének kezében nyugszik. Aki ezt állítja, tagadja a tízparancsolatot.   

 • A polgári erkölcsnek nagy az értéke, egy komoly vonatkozásban azonban nem teljes, olyan értékeket kicsinyít le, amelyek Isten terveiben nagyon lényegesek.  

 

A polgári erkölcs, Istentől elidegenedve, bizonytalan és változó, határozottságot keres, de nem talál; nem tud érvényes szabályokat fogalmazni, bizalmatlan azok iránt, akik egy magasabb rendű törvényt adnának vagy akár a törvényhozó Istent ismernék el, elutasítja, hogy az Egyház őrködjék a természeti törvények betartása és az erkölcsi törvények általános értéke felett. Azt hirdeti, hogy az Egyház tanítóhivatala csak „buzdító”, és az „értékeket” csak ismertetheti, a döntést azonban mindenki egyénileg hozhatja meg, senkit a megtartásukra nem kötelezhet.

Az Egyház az emberiség történelme számára az erkölcsi igények elmélyítését tanítja, ügyel az emberi szexualitásra, a családra, a szociális életre, a gazdaságra és a politikára. Napjainkban, mikor mindent megkérdőjeleznek az Egyház tanításának eligazító értéke van.

* * *

Az állami törvények - Az ember közösségi lénye mindigigényelt olyan törvényeket, amelyek a polgár és az állam kapcsolatát szabályozzák.

• Mai társadalmunkban több nehézség adódik, mint valaha, az igény ezért nagyobb lett;a bürokrácia nagy, és ezért érezzük az államtól való függőséget.Hatalmi csoportok óriási gazdasági lehetőséggel rendelkeznek és nyomást gyakorolnak a polgárokra. „A szabadságot Krisztus szerezte meg. Álljatok tehát szilárdan és ne hagyjátok, hogy újra a sötétség igájába hajtsanak benneteket.” (Gal 5,1)

•Az emberek egyforma jogokkal és kötelességgel élnek a társadalomban, ha a társadalomban hiányoznak az együttélés világos szabályai, az erőszak legyőzi az igazságot, az önkényesség a jogot, így fennáll a veszély, hogy a szabadság is szolgasággá lesz.


• Ezért a törvényeket be kell tartani. Ez alapvető feladata mindenkinek.A béke csak így lehetséges. A törvények akkor érvényesek, ha megfelelnek az erkölcsi rendnek; ha a kibocsátó hatóság is törvényes és ha a személy méltóságát is tiszteletben tartják.

• Jézus felhívja Pilátus figyelmét, hogy nem lenne hatalma, ha nem kapta volna felülről (vö. Jn 19,11) és Pál apostol is világosan megmondja, hogy Isten nélkül nincsen hatalom (vö. Róm 13,1-2). Ez az engedelmesség az adófizetésre is vonatkozik (vö. Mt 22,21).

•Az emberi törvényt meg lehet támadni, ha ellentmond az isteni törvényeknek. Péter és János a nagytanács előtt mondták: „ítéljétek meg magatok, helyes volna-e Isten előtt, hogy inkább rátok hallgassunk, mint az Istenre?” (ApCsel 4,19)

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése