2020. 12. 10.

Krisztus világa 2020. december, Szemle

Kedves Keresztény Család
A különféle közösségek közül, amelyekbe az ember beletartozik, a családnak van a legfontosabb szerepe. Családban születik a gyermek, növekszik, kapja az első élményeket és válik felnőtté. A családnak döntő szerepe van a vallási életében: vallásos családban a gyermek vallásossá, közömbösben közömbössé válik. A vallásos család fokozatosan bevezeti a gyermeket az Istennel való személyes kapcsolat kialakításába, s annak felismerésében, hogy a tárgyi világon túl más valóság, Isten is jelen van mindennapi életükben. A gyerekek értékrendjük elemeit a családban alapozzák meg, s ezek kísérik őket egy életen keresztül. Lapunk néhány inspiráló ötletet ad adventre is, hogy a várakozást hogyan tehetjük igazán felelmelő időszakká a család számára, miközben várjuk Azt, aki már kétezer éve a miénk, és aki egyedül képes békét hozni a szívünkbe.

A családban a anya képviseli a megértést, vigaszt. Ő tanítja beszélni a gyereket, s az anyanyelv segítségével a gyerek fokozatosan kialakítja társadalmi kapcsolatait. Az apa, aki vezető és gondoskodó, az ő szerepe döntő az identitás kialakításában. 1992-ben a budapesti ELTE konferenciát szevezett a diaszpórában élő nemzetekről (zsidók, örmények). Ezek fennmaradását kutatva megállapították: egy kisebbségi létben élő népnél az apák hitének, hagyományainak a megőrzése és továbbadása a legfontosabb. Ez a megmaradás törvénye. A mai hitszegény, szeretethiányos világban az Egyház éppen ezért veszi komolyan a hitképzést, és a Szentcsaládban állít példaképet. A Szent József-év kezdetén tisztelettel kérjük Szent Józsefet – olvassuk a vezércikkben.

Roráte – Fekete István elbeszélése, a roráte gyümölcse a haragot tartó két öreg megbékéléséről. (3. oldal)

Várakozás – Gyermekkori adventi várakozás emlékeiről és a jelen globális és sokféle várakozásáról ír Len Rita pszichológus, tanárnő. A várakozás nem könnyű, nehezünkre esik. Nincs ez másként az advent időben sem, mégis adventebb ez az időszak. Elmarad sokféle közösségi, munkahelyi ünneplés…Mégis meghittebb, személyesebb a készület.. Ha megtisztítjuk a lelkünket, őszintébbek, valódibbak lehetnek a találkozások Jézussal és mindenkivel. Néhány apróbb “trükköt” éptsünk be a várakozásunkba, hogy testileg-lelkileg felkészültebben találjon bennünket az ünnep. Jönnek az ötletek.(4-5.)

A nagy mecénás – (báró Kemény János) – A marosvécsiek Jóság emberének életét, gyermekkorát, örökségét, nősülését, az Erdélyi Helikon bensőséges írói csoportosulás megszervezését mutatja be.  Molter Károly azt írta: De ha ez az írói parlament nem éppen egy rajongóan lelkes és imponáló fiatalemeber és annak megértő művelt házanépének környezetében ül össze, bizony szétszéledünk, hogy hírünk se marad." Ami még figyelemre méltó, hogy Czigány György filmrendező Párizsban rábukkant (1990-ben) a Helikon találkozó résztvevőit megszólaltató Kemény János filmtekercsére. Erről és Kemény Jánosról a folytatásban ír Mirk László. (6-8. oldal)

Vallásosságra hangolva – Heike Helmchen-Menke vallás szociológiai írása. A gyermeknevelésben a legfontosabb a vallásos család, majd a gyermek megtapasztalása, bízalma, példaképe és a szülők támaszát is jelentő közösség hatása az Istenkapcsolatra. Fordította Bács Béla János (8-9. oldal)

C-VITAMIN – Zsehránszky István közíró széljegyzete. Ez a koronavírus megbolondította az embereket. Carlo M. Vigano ny. érsek levelét idézi, amit az AEÁ elnökének írt: Isten és ember elleni összeesküvés van … el akarják pusztítani a társadalom alapjait…” Különös dr. Olav Müller-Libenau biológus professzor nemzetközi konferencián tett kijelentése, aki szerint intravénásan beadott magas dózisú C-vitamin képes egyetlen nap alatt kigyógyítani a vírussal fertőzött beteget.” - olvassuk a 9. oldalon.

Adventi titok – az adventi szent idő négy vasárnapjához fűződő kérdések - Dr. Bakó M. Hajnalkától.

Szeretethiány – Korunk súlyos próblémáiról P. Barsi Balázs ofm atyával készített interjút Haramza Kristóf. A szülők szeretete alapvető a gyerekek, a serdülő fiúk és leányok életében, nekik kell megmutatni, hogy van valaki, aki tényleg végtelenül szereti őket... Csak akkor tudok végtelenül szeretni, ha olyan vonzásba kerülök, amely képes kiszakítani a bálványistenek karmai közül. (11.o.)

Gyerkőc rovat – Melyik ad többet? A három királyfi ország-világ látásáról és csodálatos nősüléséről szól a mese. "A sánták is rugták a port, ahogy tudták. Tál, tányér elég volt, étel-ital kevés volt, mégis minden jól volt." Ez és a decemberi feladat Katócától. A novemberi feladat megoldása. (12-13. oldal)

Derűs oldal – Márton Hugó atyával kapcsolatos válaszok. Vicc: Mi a foglalkozása, újonc? – Diplomás tanár és író vagyok, őrmester úr! – Nem tesz semmit, majd mi embert faragunk magából! (14. oldal)

Keresztrejtvény – Megfejtőink, támogatónk. A fejtörőben Páli Szent Vince mondása rejlik. Készítette: Korodi Zoltán. Rónay György: Betlehem c. versével zárul a havilap.

KRISZTUS VILÁGAErdélyi katolikus családok lelkiségi havilapja – rólunk és nekünk szól. Megrendelhető a plébániákon, a kézbesítőknél és a szerkesztőségben: 530230 – Csíkszereda (M-Ciuc), Kossuth L. u. 38. sz., Hargita megye, tel/fax: +40-266-311-726, email: krisztusvilaga@yahoo.com. Bankszámlaszám: RO65 RNCB 0159  0154 1927 0001, BCR Agentia Miercurea Ciuc. ISSN: 2558-8389.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése