A
húsvéti eledelek
régi neve a kókonya vagy kokonnya. Székelyföldön is ez a
húsvéti
szentelt eledelek – kalács,
sonka, bárány, tojás, só –
összefoglaló neve. A kókonyaszentelés vagy ételszentelés a
szentelményeknek
egyik máig elevenen élő fajtája. Az ételek megáldására már
Jézus példát adott a
csodálatos kenyérszaporításnál és az Utolsó Vacsorán. A
szentelmények az Egyház által
alapított szent jelek, melyek lelki hatásokat jeleznek és érnek
el az Egyház
könyörgése folytán. A
szentelmények imádságból, a kereszt jeléből, szentelt vízzel
meghintésből vagy
más jelekből állnak.
Csíkszereda, ételszentelés 2014. Fotó Nagy István |
Maroknyi székely |
Nagy
Lajos király idejében, Csík új vásáros terén jött létre
Csíkszereda. Kezdeti
kiváltságait és zárt-város jellegét megőrizte 1876-ig, amikor a
létrehozott Csík
vármegye székhelye lett. Ezért is maradt fenn töretlenül az
ételszentelés.
A húsvéti ünnepkör
jelentős eseménye Csíkszeredában a húsvétvasárnap
reggeli ételszentelés, amit 2001 húsvétjától Csíkszereda
Főtérén tartunk reggel 8 órakor. A szertartást a
Szakszervezetek Művelődési
Háza előtt elkészített asztaltól végezzük.
A szertartás előtt ahogy érkezünk, a tér középső részéről kifele haladva sorokban felfejlődünk, a katona nemzet múltjához illően.
Az
ételszentelés hitbeli, ökumenikus, családi és társadalmi
jellege mellett székely-magyar.
A szertartást felkérésre Msgr. Tamás
József ny. segédpüspök vezeti. Az ünnepi beszéd és az
áldás után a papság meghinti szenteltvízzel a kosarakban levő
eledeleket és italokat.
Csíkszereda, ételszentelés 2019. |
Az ételszentelés befejező áldással, a magyar
és székely himnusz eléneklésével zárul, 8:30 órakor.
Szentmisék a
Millenniumi templomban: 9:30, 11:00, 12:15 és 19:00
órakor kezdődnek.
Húsvéthétfőn
reggel 7:00, 8:00, 9:30, 11:00, 12:15 és
19:00 kezdődnek a
szentmisék.
Minden jóakaratú embernek kegyelemteljes húsvéti
ünnepet kívánunk
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése