2022. 04. 13.

A húsvéti ételszentelés

A húsvéti eledelek régi neve a kókonya vagy kokonnya. Székelyföldön is ez a húsvéti szentelt eledelek – kalács, sonka, bárány, tojás, só – összefoglaló neve. A kókonyaszentelés vagy ételszentelés a szentelményeknek egyik máig elevenen élő fajtája. Az ételek megáldására már Jézus példát adott a csodálatos kenyérszaporításnál és az Utolsó Vacsorán. A szentelmények az Egyház által alapított szent jelek, melyek lelki hatásokat jeleznek és érnek el az Egyház könyörgése folytán. A szentelmények imádságból, a kereszt jeléből, szentelt vízzel meghintésből vagy más jelekből állnak. 
Csíkszereda, ételszentelés 2014. Fotó Nagy István
A megszentelt húsvéti eledelt szent ételként fogyasztjuk, amiknek jelképes értelmük is van. A szenteltet maradványait tűzbe vetjük, hogy ne kerüljön oktalan állat szájába.  
Maroknyi székely

Nagy Lajos király idejében, Csík új vásáros terén jött létre Csíkszereda. Kezdeti kiváltságait és zárt-város jellegét megőrizte 1876-ig, amikor a létrehozott Csík vármegye székhelye lett. Ezért is maradt fenn  töretlenül az ételszentelés. 
A húsvéti ünnepkör jelentős eseménye Csíkszeredában a húsvétvasárnap reggeli ételszentelés, amit 2001 húsvétjától Csíkszereda Főtérén tartunk reggel 8 órakor. A szertartást a Szakszervezetek  Művelődési Háza előtt elkészített asztaltól végezzük.  
Csíkszereda, ételszentelés 2019

A szertartás előtt ahogy érkezünk, a tér középső részéről kifele haladva sorokban  felfejlődünk, a  katona nemzet múltjához illően. 
Az ételszentelés hitbeli, ökumenikus, családi és társadalmi jellege mellett székely-magyar. 
A szertartást felkérésre Msgr. Tamás József ny. segédpüspök vezeti. Az ünnepi beszéd és az áldás után a papság meghinti szenteltvízzel a kosarakban levő eledeleket és italokat. 
Csíkszereda, ételszentelés 2019.
 
Az ételszentelés befejező áldással, a magyar és székely himnusz eléneklésével zárul, 8:30 órakor
 
Szentmisék a Millenniumi templomban: 9:30, 11:00, 12:15 és 19:00 órakor kezdődnek. 
 Húsvéthétfőn reggel 7:00, 8:00, 9:30, 11:00, 12:15 és 19:00 kezdődnek a szentmisék. 
 
Csíkszereda, ételszentelés 2021. Covid-19 járvány idején
   
Minden jóakaratú embernek kegyelemteljes húsvéti ünnepet kívánunk

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése