2022. 04. 07.

+ Hegedűs Imréné Kedves Anci

Gyászoló Család! Gyászoló Testvéreim!

Ma nem csupán egy családtagtól, egy rokontól, közeli jó ismerőstől vagy munkatárstól búcsúzunk, akit szerettünk, nagyra értékeltük és jól ismertünk. Ma egy édesanyától is búcsúzunk, és ez összehasonlíthatatlanul több. Az anya fogalmával az élet legnagyobb értékeit szoktuk összekapcsolni: az anyanyelvet, az anyaországot, az anyai szeretetet. Mindannyian ismerjük az anya-fogalmának értelmét, mégsem könnyű ezt a fogalmat mélységénél fogva meghatározni és tartalmilag kimeríteni. Mivé is válna ez a világ édesanyák nélkül? Semmire és senkire nincs nagyobb szükségünk, mint az édesanyákra.

Adjatok egy szilárd pontot a világmindenségben, és én kifordítom sarkából a földgolyót” – kérte a görög tudós, Arkhimédész. Erre a kijelentésre támaszkodva szólította fel Boldog IX. Pius pápa az 1848-as forrradalmak után a világot: Adjatok nekem keresztény édesanyákat, és én megújítom a föld színét.”

Édesanyánk ébreszti bennünk az élet mély érzelmeit: a bizalmat, a ragaszkodást, a szeretetet és a hitet. Édesanyánktól tanuljuk meg, mit jelent aggódni és szeretni, segítséget nyújtani és szolgálni, felelősséget vállalni és megbocsátani, panaszszó nélkül szenvedni és önfeláldozóan élni.

Istentől kapott legértékesebb ajándékunk az élet. Ezt az ajándékot szüleink közvetítésével kaptuk gyöngédséggel, vigasztalással, érzelmekkel és a beszéd ajándékával együtt. Nincs ember, aki életünkre olyan hatással lenne, mint az édesanyánk. Ő az, aki tudatosan átéli felelősségét, és végig kíséri életünket a földön és a másvilágról.

Hitünk alapján valljuk, hogy életünket négy szakaszban éljük meg: Az 1. szakasz a fogamzástól a születésig tartó magzati élet, a 2. szakasz a születéstől a halálunkig tartó földi élet, a 3. szakasz a testi haláltól szellemi lelkünk örök élete, és a 4. szakasz a föltámadt testbeni örök élet Istennel és szentjeivel.

Minden személy élete az anyaméhben a fogamzással kezdődik, azzal a pillanattal, amikor Isten lelket is ad. Az új élet fejlődésének nélkülözhetetlen bölcsője az édesanya. A házastársak, akik Isten parancsának ajándékával élnek: „legyetek termékenyek, szaporodjatok” (Ter 1,28), a teremtő Isten munkatársaivá válnak. A foganástól számított 9 hónap, amit édesanyánk szíve alatt töltöttünk, olyan fontosak voltak, hogy születésünket részben elszakadásnak érezték.

Anna testvérünk 1943. február 2-án született Csíkszeredában a Kedves családban. Életének gyermekkori szakaszát édesanyja vallásos lelkülete határozta meg, aki 7 gyermeknek adott életet és nevelte Isten szeretetére és az imádságos életre. Anci testvérünk minden évben születésnapján kettős ünnepet ült: Gyertyaszentelő Boldogasszonyt és születésnapot. Anna testvérünk mindig családcentrikus volt, szeretettel emlegette édesanyját. Szombaton, amikor megáldoztattam, akkor is megemlítette, hogy nagy betegségében egyszer, megboldogul édesanyját kérte álmában, hogy segítsen és megígért, hogy segít, és meggyógyult. Most hosszas gyengélkedése és betegsége végén, újra látta édesanyját és kérte segítségét, aki azt mondta neki, most nem tudok segíteni. Ezért tudatosan készült az elválásra és szent útravalóval megerősítve, a 7 testvér közül ő a 3.-nak fejezte be nemes, szép, földi életét. Örökségként ránk hagyta, Pázmány Péter gondolatát: “Nemes szép élethez nem kellenek nagy cselekedetek, csupán szív és sok, sok szeretet.” – amit a gyászjelentőn is olvasunk.

Életútját meghatározta a katolikus nagycsalád, a testvérek bátorítása és az Isten szeretete. Csíkban érettségizett, majd Marosvásárhelyt gyógyszerésznek tanult. 1966-ban házaságot kötött Hegedüs Imre mérnökkel, az életet Aradon kezdték, de az akkori rendszer a zártvárosban nem adott munkalehetőséget, ezért 4 évet Temesvárra ingázott. 1970-ben Csíkszeredába költöztek, és ekkor született, Enikő lányuk.
Családi életüket, akár a gyermeknevelést is a vallásos lelkület, a hit szerinti élet határozta meg. Az 1980/81-es tanévben a plébániai hittanórára rendszeresen járó iskolások között mindig jelen volt Enikő lányuk. Anci néni az egyházközség imádkozó és segítő csoportjaiban tevékenykedett. Az 1989-es változással lehetőség nyílt a rendszeresített szeretetszolgálatra. Ekkor a csíksomlyói plébánián kialakított ingyen patikában dolgozott szabadidejében, és ezt a munkát 2017-ig folytatta. Amikor nyugdíjba vonult 1995-ben, még odaadóbban tudott szolgálni az egyházban.
Férje, Imre bácsi, aki a Szent György Lovagrend tagja is volt, mint a Főegyházmegyei Caritas igazgatója, kivette részét az irgalmasság intézményeinek létrehozásában, irányításában, és az emberek iránti testi-lelki jó cselekedetekben. A Hegedüs család harmonikus életének alapját képezte, hogy tegyünk valami szépet az embereknek Istenért.

Ma reggel, amikor a szentmise evangéliumát olvastam, hogy Jézus így beszélt a zsidókhoz:  Bizony, bizony, mondom nektek: aki megtartja tanításomat, az nem ízleli meg a halált örökre.” A zsidók közbevágtak, de Jézus így válaszolt: „Atyám dicsőít meg, akiről azt mondjátok ugyan, hogy Istenetek, de nem ismeritek. Én azonban ismerem, s ha azt mondanám, hogy nem ismerem, hozzátok hasonlóan hazug volnék. De ismerem, és megtartom tanítását.” (Jn 8,51-57)

Ismerni Jézust, ismerni az Atyát az nem ízleli meg a halált. 
Egy kis történetettel világítom meg, hogy mit jelent ismerni. Egy társadalmi rendezvényen Anglia egyik híres színészét megkérték, hogy szavaljon valamit a jelen lévő vendégek kedvéért. A színész bele is egyezett, és megkérdezte, van-e valamilyen különleges kívánságuk, amit hallani szeretnének. Egy kis szünet után egy idős pap felállt, és ezt kérdezte: Uram, el tudná nekünk szavalni a 23. zsoltárt? 
Az ünnepelt színész arcán egy különös kifejezés suhant át. Egy pillanatig hallgatott, majd így felelt: „Igen, de csak egy feltétellel – hogy miután elszavaltam, kedves barátom, ön is ugyanezt fogja tenni.” Én? – kérdezte meglepetten a pap. De hiszen én nem vagyok előadóművész. Mindazonáltal, ha ön így kívánja, megteszem. Ezután a színész hatásosan, nagy pátosszal elkezdte szavalni a zsoltárt. A hangja és a hanglejtése tökéletes volt. Teljesen elbűvölte hallgatóságát, és ahogy befejezte, a vendégek óriási tapsviharban törtek ki. Majd, ahogyan a taps elhalkult, az idős pap is kiállt, és ő is elkezdte mondani a zsoltárt. A hangja, mint az idős emberek hangja; a hanglejtésében pedig valami gyermeki volt. Amikor befejezte, a csendet ugyan nem törte meg semmilyen tetszésnyilvánítás, de szem nem maradt szárazon a helyiségben, és a hallgatók közül sokan tiszteletteljes áhítattal hajtották meg fejüket és szívüket Isten előtt!
A nagy színész felállt. Kezét az idős pap vállára tette, és érzelemtől remegő hangon ezt mondta a közönségnek: „Barátaim, én el tudtam érni a szemeteket és a fületeket. Ez a férfi azonban elérte a szíveteket! A különbség csupán ennyi: én ismerem a 23. Zsoltárt –, de ő ismeri a Pásztort!”

Gyászoló Testvéreim! Anci néni azok közé tartozott, aki nemcsak a 23. Zsoltárt ismerte, hanem Jézust, a jó pásztort. Megváltónk édesanyát, Szűz Máriát és nagyanyját Szent Annát védőszentjét. és szíve mélyén ismerte az Atyát és a szeretetnek Szentlelkét. Ezért tudott Isten gyermekeként élni, ahogy a megemlített zsoltárban olvassuk: Kegyelmed és jóságod vezet/ életemnek minden napján,/ s az Úr házában lakhatom örök időkön át.”

Most, amikor Anci néni életének 79., özvegységének 9. évében, április 4-én a déli Úrangyalakor az örökkévalóság ajtajához ért, azzal a bizalommal készült teremtő és megváltó Is­tenünk elé: Uram, szólítottál és én itt vagyok. Könnyítsd meg lelkemet a Te szereteteddel! S fogadj be szentjeid társaságába.

Gyászoló Testvéreim! Most búcsút vesz tőle lánya, Enikő, akinek köszönjük az ápolás szép példáját. A 4 testvérnek és családjaiknak a rokoni szeretetet. A barátoknak, szomszédoknak, ismerősöknek és minden jelenévőknek, távoliaknak és közelieknek a végtisztességet és az imádságot…

Anci néni, kérjük a jó Istent, hogy részesítsen örök boldogságában, és adja meg nekünk is az állhatatosság kegyelmét, hogy nemes és szép példádat hittel, szívvel és sok-sok szeretettel követhessük. Ámen.
 
23. Zsoltár - A jó pásztor
Az Úr az én pásztorom, nem szenvedek hiányt,  
zöldellő réteken legeltet. 
A nyugalom vizéhez terel és felüdíti lelkemet. 
Az igaz úton vezérel, nevéhez híven. 
Ha sötét völgyben járok is, 
nem félek a bajtól, hisz te velem vagy. 
Botod, pásztorbotod biztonságot ad.
Számomra asztalt terítettél, 
ellenségeimnek szeme láttára. 
Fejemet megkented olajjal, 
s a poharam színültig töltötted.
Kegyelmed és jóságod vezet 
életemnek minden napján,  
s az Úr házában lakhatom örök időkön át.
 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése