2022. 04. 16.

Msgr. Tamás József ny. püspök húsvéti üzenete

Amióta az első húsvét pírja végigömlött az apostolok reménytelenre halványodott arcán, közel 2000 év telt el az emberiség történelmében.
Ebben a hosszú történelmi időben sem hűlt ki Jézus megdicsőült húsvéti sírja, embermilliók kegyelete virraszt fölötte, akiknek arcára szintén rácsókolja pírját a húsvéti hajnal fénye. Azóta húsvét számunkra olyan ünnep, amely rügyfakasztó, bimbókat pattantó, új, titokzatos erőt árasztó, reményt, életet keltő, nemcsak a nagy természetben, de a dermedt emberi lelkekben is. 
Jézus dicsőséges húsvéti sírja jelképpé lett. Jelképe az Igazság, a Jóság, a Becsület diadalának. Mert itt a földi létben az Igazságot ideig–óráig láncra lehet verni, a Jóságot ki lehet gúnyolni, a Becsületet sárba lehet tiporni, de végső sorsuk nem a nagypénteki Kálvária sötétje, hanem a húsvéti hajnal ragyogása. A nehéz kővel elzárt, lepecsételt sír hamar fénnyel áradó dicsőséges sírrá változott. 
Ez a sír hirdeti, hogy minden nagypéntek után eljön a húsvét. Minden verejtékes, véres út végén, amely az Olajfák-hegyéről indul s a Golgotán megy át, a húsvéti sír fénye ragyog fel. 
A mi véres keresztútjaink stációi is, ha ma Pilátusok, Kaifások, Heródesek ostorcsapásai között visznek is keresztül, a megdicsőült sírhoz vezetnek. Ha nagypéntekünk 24 óránál hosszabb is, akkor is felvirrad rá a húsvéti hajnal.
A 2000 év óta zúgó húsvéti harangok hangja átcsendült a 21. századba is. Akik szívében visszhangra talál, azok meggyőződéssel vallják Szent Péter apostollal: "Nem adatott nekünk más név, melyben üdvünket találhatnánk, mint Krisztus neve" (Csel 4, 12), és hálás szeretettel, túláradó örömmel éneklik a győzelmi himnuszt: "Föltámadt Krisztus e napon, alleluja, hála legyen az Istennek!" 
Amikor a 2022 év  húsvétján minden embertestvéremnek áldott ünnepeket kívánok, Szent Pál apostol szavaival buzdítalak: "Örüljetek ti is és örvendezzetek velem" (Fil 2, 18), hogy mindannyiunk számára a megdicsőült Krisztus sírjából áradó hit olyan hit legyen, amely diadalt arat a világon, minden emberi nyomorúságon és megpróbáltatáson.
Ezekkel a gondolatokkal kívánok minden kedves testvéremnek áldott húsvéti ünnepeket.
 
"Ezt a napot az Úristen adta: örvendjünk és vígadjunk rajta." Zsolt 117,23.  
 
Tamás József ny. püspök

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése