2022. 04. 14.

Krisztus világa 2022. április, Szemle

Tetelestai – Beteljesedett! Húsvétra készülünk, hogy megünnepeljük az ünnepek ünnepét. János evangéliumában írja: „Jézus tudta, hogy már minden beteljesedett. De hogy egészen beteljesedjék az Írás, megszólalt: „Szomjazom!” Volt ott egy ecettel teli edény. Belemártottak egy szivacsot, izsópra tűzték és a szájához emelték. Amint Jézus megízlelte az ecetet, így szólt: „Beteljesedett!” Aztán lehajtotta fejét és kilehelte lelkét.”  (Jn 19,28.,19,30) A beteljesedett szó görögül ’tetelestai’. Jelentése: kifizetve, beteljesítve. Jézus korában az üzleti szerződésekre és nyugtákra röviden írták, jelezve, hogy minden kötelezettség beteljesedett, a számlát teljes mértékben kifizették. János evangélista félreérthetetlenül utal arra, hogy Jézus Krisztus azért halt meg, hogy bűneink adósságát kifizesse. – A nagyböjti szent idő része a keresztútjárás, hogy Jézus szenvedéséről elmélkedjünk, lépésről lépésre vele menjünk a beteljesedésig. Ilyenkor átérezzük, hogy Jézus keresztje megszelídíti az erőseket és megerősíti a gyengéket. Erre utal a tövisi templom feszületén levő szalagfüzér üzenete: „Aki téged jobbanszeret, mint én, azt jobban szeretheted, mint engem!” És azóta velünk van az oltár rejtekén, a gyermeki mosolyban, a jegyesi pillantásban, a kereszt hordozásban, s még a halálban is. Ne félj, mert megváltottalak... – A kedves Olvasónak munkatársaim nevében is kegyelemteljes húsvéti ünnepet kívok, a főszerkesztő.

Örök evangéliumÉs akit nem oldoztok föl…, Bellon Gellért püspök elmélkedése. Amikor válságban van a gyónás szentsége, figyeljünk arra, hogy Jézus felhatalmazást adott egyházának a bűnök visszatartására! Ez vonatkozik azokra, akik nem akarnak szakítani a bűnös kapcsolattal vagy az okozott kart nem akarja visszatéríteni. Ez a bűnmegtartási hatalom félelmetes hatalom. Ezt és a megbocsátó hatalmat miért nem merjük elhinni? (3. oldal)

Bartimeusként – Életízű, modern keresztút. A gyermek és ifjú, aki a család és közösség ima formáival hadilábon állt, idővel eljut oda, hogy ezek lelkisége a mindannapok éltetői lettek. Kiáltozik meg nem szűnően, mint a jerikói útmentén ücsörgő, köpenyébe burkolózó, lepisszeget, boldog, vak koldus, Bartimeus…Hozzá, aki évtizedekig dolgozott Názáretben.. Aki mezitlábas vándorként járt… aki megáldotta a gyermekeket…Aki hatalmasok előtt is megőrizte méltóságát… Aki halottakat támasztott, de rejtetten támadt fel… Aki az élő és éltető vizek forrása.. Jézus, Dávid fia, könyörülj rajunk! – Peregnek az imá… - Sárközi Sándor piarista írása.

Három cím, melyet az Úr Jézus megtiltott, egyházunk mégis használja – Dr. Jakubinyi György ny. érsek úr írása. Az evangéliumra hívatkozva írja: az Úr Jézus tiltott három címet és meg is indokolta a tiltást. (t 23,8-10) A rabbi (mester) címet, az atya megszólítást és bölcseknek kijáró címet, a tanítót. Ezután bemutatja, hogy a katolikus egyházunk mégis használta és használja ezt a három címet. Végül a látszólagos ellentét szentírásalapú magyarázata következik Szent Pál hires kijelentése: “Meghajtom térdemet az Atya előtt, tőle származik minden atyaság az égben és a földön.” (Ef 3,15). Tehát minden atyaság a földön csakis az Atyától származik. És eza megoldás. Az Úr Jézus tiltásának csak az mond ellent, aki kijelenti: nekem nem az Atya és nem Krisztus a mesterem, atyám és tanítóm, hanem… Mi atyának, mesterünknek és tanítónknak nevezzük azokat, akik a Szentháromság Egy Isten nevében Egyházunkban a mesteri, atyai és tanítói küdetést gyakorolják. Ezt sugározzuk is tevékenységünkkel… (6-8. oldal)

“Akiből most is imádság fakad” – Mirk László tanár úr írása Dsida Jenő egyik korai verséről, a Diákimádságról. A költő zsengéi között lappangó vers sorsát ismerhetjük meg, amely talán harmadik alkalommal jelenik meg folyóiratunkban. (8-9. oldalon)

Ég és föld között Istennel – Ft. Écsy János ferences atyával kapcsolatos kvízjáték dr. Bakó Mária Hajnalkától. Vadahunyadról Csíksomlyóra jövet megrendezett balesetben hunyt el.

Ez a fajta lemondás nyereséggel jár – A böjt elvesz valamit a megszokottból,és ad helyette valami különlegeset. A gyermekek böjtről való kérdezése segit, hogy az egyén céltudatosan használja idejét, dolgait és ez nyereség – Heike Helmchen-Menke írását fordította Bács B. János.

Hetvenhétszer. A két kis apostol - 8. rész Katócától. Derűs oldal – Milyen szomorú dolog megöregedni – mondja az öreg szerzetes egy társának – Mégis ez az egyetlen lehetőség arra, hogy hosszan éljünk… 

Keresztrejtvény: Jézus mondása. Nyertes megfejtő: Balázs Ferenc. Támogatónk a Hargita Gyöngye. Veres Tamás Krisztus a kereszten c. versel zárul a lap.

KRISZTUS VILÁGAErdélyi katolikus családok lelkiségi havilapja – rólunk és nekünk szól. Megrendelhető a plébániákon, a kézbesítőknél és a szerkesztőségben: 530230 – Csíkszereda (M-Ciuc), Kossuth L. u. 38. sz., Hargita megye, tel/fax: +40-266-311-726, email: krisztusvilaga@yahoo.com. Bankszámlaszám: RO65 RNCB 0159  0154 1927 0001, BCR Agentia Miercurea Ciuc. ISSN: 2558-8389.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése