2022. 04. 11.

v.Lázár Elemér tb. helyettes főkapitány köszöntése

Tisztelettel v. Lázár Elemér tb. helyettes-főkapitány Úr!

Tisztelt Nemzetes Urak és Nemzetes Asszonyok! 

A Vitézi Rend 1920. augusztus 10. és 1945. február 23. működött Magyarországon. 

A rendszerváltást követően, 1991. január 30-tól újra létjogosult nyert. A Vitézi Rend, a háborúban bátorságukkal és nemzethűségükkel kitűnt magyarok összefogására és jutalmazására létrehozott szervezet, 1962 óta pedig lovagrend. Horthy Miklós (1868–1957) kormányzó kezdeményezésére Teleki Pál gróf ,miniszterelnök a 6.650/1920. VIII. 10. számú rendelettel alapította. Célja, ahogy a kormányzó úr mondta: A Vitézi Rendnek hármas célja van: jutalmazni a vitézséggel párosult honfi erényt, megtartani a nagy idők legjobbjait és biztosítani a hősök nemzetségének fennmaradását...”

Az alapító rendelet utódaikban is jutalmazni kívánta az I. világháborúban és 1918/19-ben a forradalom és a kommün alatt „a magyar állam védelmében kitűnt feddhetetlen honfiakat”, ezért a Vitézi Rend tagjának elsőszülött fia jogán a vitézi cím öröklődik. A 17. életévük betöltése után a vitézi várományosokat fölavathatják. Ha nincs fiúutód, kérvényezhető az elsőszülött leány „fiúsítása”.

Az 1921–45 között a Vitézi Rend 29.000 fölavatott tagjának kb. 1/3-a tiszti vitéz, a többi legénységi vitéz volt. A Vitézi Rend tagsága a társadalmi ranglétrán azt az emelkedést jelentette, mint 1919 előtt a nemesítés. A vitézi cím használata mellett a nemzetes úr, nejét a nemzetes asszony megszólítás illette. Általánosan viselték a rendhez tartozásuk jelét, a vitézi jelvényt.

Az érdemes katonákat földdel is jutalmazni akarták, amit dr. Prohászka Ottokár

megyéspüspök is támogatott. Az első földajánlás 1920. IV. 13-án a kormányzó karcagi látogatásakor a város 100 holdas adománya volt. Az első vitézavatáskor 1921. VIII. 20-án Horthy Miklós földadományozásra kérte a földbirtokosokat a Vitézi Rend céljaira.

1944-ig folyamatosan ajánlottak földet: pl. 1920–30 között a 300 adományozó közül a zirci apátság 30 kataszteriholdat, az egri érsekség 100, az egri prépság 30, az egri főkáptalan 500, a kalocsai érsekség 200, a kalocsai főkáptalan 30, a pannonhalmi főapátság 30, Prohászka püspök 30, a váci püspökség 45, a veszprémi káptalan 95 kataszteriholdat ajánlott föl, stb.

A Vitézi Rend tagjainak kisebb, döntően legénységi része kapott földet (ünnepélyes telekbeiktatással), gazdasági képzésükre nyitották meg a Vitézi Rend Örkényi Gazdaképző Iskoláját, melyben  1926-tól évente a székek ingyenes alapítványi helyein 40 fő végzett. A vitézek és családtagjaik orvosi-, jogi stb. ellátást kaptak, utazási kedvezményeket élveztek, haláluk után díszsírhelyen vitézi parcellába temették őket. Síremléküket a rend jelvénye is díszíthette.

          A Vitézi Rend tagjai között voltak kereresztény egyházi személyek is, főként – kitüntetéseik alapján – az I. világháború tábori lelkészei, egyeseket haláluk után avattak vitézzé. 1938 őszétől az elszakított területrészek visszacsatolásával bővült az avathatók köre. 1939. márciusában jelentek meg a magyar kitüntetési rendszer hadikitüntetései, ezek alapján is kérhető volt a vitézség.

A Történelmi Vitézi Rend főkapitányai: 1921–57-ig v. nagybányai Horthy Miklós, 1958–62-ig v. (Habsburg) József Ágost kir. hg., 1962–77-ig v. kisbarnaki Farkas Ferenc vezérezredes (ideiglenes kormányzó), 1977–93-ig v. (Habsburg) József Árpád kir. hg., 1993-2002 v. Radnóczy Antal vk. százados. 2002. Augusztusától v. Hunyadi László.

          Tisztelt Nemnzetes Urak és Nemzetes Asszonyok!

A 2022. április 9-én a Csíkszék tavaszi székülésének kiemelkedő célja, v. Lázár Elemér tb. helyettes főkapitány úr köszöntése, aki 2021. március 25-én a Vitézi Széknek, v. Hunyadi László  főkapitány úrnak címzett levelében felmentését kérte azon tisztségek alól, amelyeket 2o. éve végez. Indoklásában közeledő 8o. életévének betőltését (2o21 aug. 3) hozta fel.

Lázár Elemér Csiksomlyon született 1941. aug. 3-án, a csíkdelnei Lázár Ernő épitészmester és Csavar Amália gyerekeként. A húga, Amália 1951-ben született. Gyermekkorát Csíkdelnén-Csikpálfalván töltötte, elemi iskoláit is ott járta. Csíkszeredaában az egykori Róm. Kat. Főgimnáziumba érettségizett, után az Erdészeti Technikumban járt, ahol 1962-ben diplomázott. 1962-től nyugdíjazásáig, 1999-ig a helyi vállaltoknál dolgozott mint épitésztechnikus.

1958-tól Csíkszeredában él. 1964-ben házasságot kötött Vass Margit tanárnővel. Két gyerekük szűletett István és Márta, és ők négy unokával ajándékozták meg.

Gyerekkorát a kuláksors beárnyékolta. Később az állambiztonság (Securitate) megfigyelt személye 1972-1974. és 1978-1989-ig.

Lázár Elemér 2ooo-ben várományos tagja a TVR-nek. 2001 júniusában várományos vitézzé avatta v. Radnóczi Antal főkapitány, dandártábornok Csíkszeredában, anyai nagybátyja, vitéz Csavar Lázár m. kir. szakaszvezető után. 2001 őszén v.Bereczki Árpád otkp. felkérésére vállalta a Székelyföld irányitását tkp.-i  kinevezéssel. 2003 tavaszán Radnóczi dandártábornok halála után, v.Hunyadi László fkp. felkérésére 2oo4-ben elvállalta Erdély orsz. tkp-i megbizását, hogy Erdély avatott és avatatlan vitézeit felkutassa, nyilvántartásba vételüket megszervezze, és tevékenységüket szabály szerint beindítsa. Ehhez a TVR Egyesületet kellett beiktatni Romániában. Ez 2007. április 16-án sikerült TVLovagrend címen, melynek azóta elnöke maradt.

A Vitézi Székhez küldött levelében írja: E nehéz feladatban kiemelkedő munkatársaim voltak v. Kocsis László É-Erdély tkp-nya, néhai v. Kalamár Janka hngy. kincstárnok asszony és v. Erdélyi Béla székkapitány. Természetesen v. Hunyadi László főkapitány és sokan, akik már elköltöztek közülünk.    

Ez időben Erdélyszerte és  az anyaországban 78+ emlékhely létrehozását szervezte meg.  Számos jótékonykonysági rendezvény kezdeményezője és irányítója. Több kegyeleti zarándoklat szervezője az anyaországba és az első világháborús hadszinterekre, köztük a felejthetetlen galíciai és az isonzó-doberdói emlékhelyekre.

Évente megrendezett erdélyi vitézavatás, melyen 540 rendtárs felavattatott. Vitézi bál, valamint a nemzeti ünnepek megszervezése és ezeken való részvétel. Célja volt, hogy nemzeti öntudatunkat, hagyományainkat  és megmaradásunkat erősítse.  

Munkássága nyomán Erdélyben három vitézitözs van, három megbízható tkp. vezetésével, akik körül biztonságban van a  felállított állomány.

A 2o19. évi vitézavatóra Kézdiszéken került sork. Ezután sok támadásban és lejáratásban volt része a renden belül és a médiában. Ekkor a bukaresti CNSAS-hoz, a Securitate Levéltárához folyamodott, ahonnan DJ/394/06.04.2021 számú igazolásban közölték, hogy Lázár Elemér a törvény értelmében nem dolgozott és nem kollaborált a titkosrendőrséggel! 

v. Lázár Elemér tb. helyettes főkapitány lemondó levele után, 2021 április 25-én Hargitafűrdőn a Pálos kolostor udvarán nyugvó v. Horváth Ferenc altábornagy porainál emléktábla állítására kerűlt sor.  

Tisztelt v. Lázár Elemér tb. helyettes főkapitány úr, rendtársaim nevében megköszönöm áldozatos munkádat. A jó Istennek adjon erőt neked, hogy tehetségeddel, és 21 évi szolgálatoddal, tapasztalatoddal segítsed továbbra is a Történelmi Vitézi Rendet, nemzetünket.

Április 3-án, a magyarországi választások eredményeit ismerve, jó keddvel énekeltük: Isten, áldd meg a magyart, jó kedvvel, bőseggel! A jó kedv megvan, mert a nemzeti kormány óriási fölénnyel győzött. És másnap megtapasztaltuk a bőséget is, a mindenhonnan támadó balliberálisok bőségét.

Mi pedig töretlen hűséggel szolgáljuk Istent, a családot, a hazát és a TVR-et!

        Isten éltessen v. Lázár Elemér!

Csíksomlyó Fodor Ház, 2o22. április 9-én.  


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése