2022. 04. 15.

Nagycsütörtök 2022

Fotók: Szőcs
Az utolsó vacsorán Jézus szintézisbe hozta minden tanítását a lábmosás szertartásában.
Minden csodája benne rejliik a keresztáldozatban. 
Ez Jézus miséje az ég és a föld, az Isten és az ember kommuniója.
Nagycsütörtök este az Eucharisztia és az egyházi rend, vagyis a papság szentségének rendelését ünnepeltük.
Jézus az Eucharisztiában mindennapi kenyerünk, az Egyház életének középpontja, az örök élet záloga, akiben megízleltük a mennyei Jeruzsálem örömét itt a földön.
Az egyházi rend által a Krisztustól apostolaira bízott küldetés teljesítése folytatódik az Egyházban az idők végezetéig. A szolgálati papság az általános papságnak, vagyis a híveknek a szolgálatában áll, hogy a keresztségben kapott kegyelmeket mindenki ki tudja bontakoztatni és eljusson az üdvösségre.
Az apostolok az Úr Jézus feltámadása után értették meg ennek az estének és történésének egyedülálló voltát. 
Így vagyunk mi is, földi zarándokok, Jézus utolsóvacsorai tettével, hogy Jézus e gyöngéd szeretetét, e szent misztériumát, nem tudjuk illő módon kifejezni, de tapasztaljuk e szentség közösségteremtő hatását. 
A hívő keresztények felismerik Krisztus Urunkat e szentségben, aki mindig éltet, tanít és vezet. Prohászka Ottokár püspök az Élet igéiben írta: „Quid possunt docere libri, quod Deus praesens melior non doceat!” - vagyis, mit taníthatnak a könyvek, amit a jelenlévő Isten jobban nem taníthat
Lábmosás
.
 A homíliát követően Tamás József segédpüspök elvégezte a lábmosás szertartását. Az idei évben a szertartás keretében tízenkét elsőáldozásra készülő fiú lábát mosta meg: Albert Előd, Sajgó Mátyás, Sentes Adrián, Szőcs Dávid, Nyilas Sándor-András (Nagy Imre Iskola), Kedves Márk, Kovács Ákos, Gráncsa Erik (Petőfi Sándor Iskola) Ladó Mózes, Molnár Pál (Nagy István Iskola) Biró Balázs és Császár Gábor ( József Attila Iskola).
Ők az elsőáldozásra készülő 120 gyereket képviselték. Magatartásukkal kiérdemelték, és vállalták a szolgálatot.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése