2022. 10. 11.

A jó házasság tízparancsolata

Íme tíz pont és intelem, amelyek segíthetik létező, vagy jövőbeli házasságodat!

1. Maradjatok hűségesek egymáshoz. Jézus azt mondta: „Amit Isten összekötött, azt ember ne válassza szét” (Mt 10,9). Mindenki másról lemondva házastársad legyen az első helyen, mert a házastársad az életre szóló társad. Szüleidet, testvéreidet és gyermekeidet szeretni és tisztelni kell, ahogy Isten parancsolta. Te pedig a házastársad mellett kell helyt állj.

2. Ne feledjétek, hogy „Isten temploma vagytok, s az Isten Lelke lakik bennetek” (1Kor 3,16). Ne tegyétek tönkre az egészségeteket mértéktelen evéssel, dohányzással, alkohollal, így remélhetőleg hosszú, egészséges életetek lehet szeretteitek körében. 

3. Soha ne engedjétek, hogy munkátok vagy hobbitok elidegenítsen a családotoktól.Bizony, a gyermekek az Úr ajándékai, a test gyümölcse jutalom.” (Zsolt 127,3), és a legértékesebb ajándék, amit te nekik adhatsz, az az időd.

4. Ne felejtsétek el, hogy a tisztaság erény. Tiszteldt házastársadat, fogadd örömmel a gyermekáldást. Mondjatok ‘igent’ az életre, mert Isten is ‘igent’ mondott rátok.

5. Készségesen osszátok meg földi javaitokat egymással! Ne kényszerítsétek egymást alamizsnáért könyörgő koldus szerepre.

6. Ne felejtsétek egymásnak mondani: „Szeretlek!” Ha tudjátok is egymásról, hogy szerelmetek állhatatos, akkor is jólesik újra és újra hallani, tapasztalni a szeretetet.

7. Ne felejtsétek egymást megdicsérni. A házastárs elismerése többet ér, mint száz idegen csodáló pillantása.

8. Őrizzétek otthonotok békéjét és rendjét. Imádkozzatok és könyörögjetek, hogy elnyerjétek Isten oltalmát és kegyelmét, mert így egészségben öregedtek meg mindketten (vö. Tób 8,4. 8).

9. Mindig bocsássatok meg nagylelkűen, hiszen közülünk kinek ne lenne szüksége bocsánatra? „Legyetek egymás iránt jóindulatúak, könyörületesek, és bocsássatok meg egymásnak, amint Isten is megbocsátott nektek Krisztusban” (Ef 4,32).

10. Szeressétek és tiszteljétek Istent. Ha házastársaddal együtt bensőséges kapcsolatban maradtok Istennel, házasságotok sugározni fogja ezt a meghitt kapcsolatot. Akkor gyermekeitek is tisztelni fognak titeket, ha felnőnek (vö. Péld 22,6).

 



 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése