2022. 10. 22.

Krisztus világa 2022. október - Szemle

Békét adj szívünknek… –
Már nyolc hónapja dúl a háború, és borzalmas a pusztítása… A félelem, a rettegés és a gazdasági válság már elborította világunkat. Nem tanultunk a múlt évszázad két világégéséből. A Nagyháború kezdetének 100. évfordulóján, Ferenc szentatyánk 2014. szeptember 13-án a goríciai Redipuglia katonai emlékhelyre látogatott és szentmisét mutatott be valamennyi háború áldozatáért. Megindító homíliája prófécia: Miután megszemléltem e térség szép vidékét, ahol férfiak és nők dolgoznak, hogy eltartsák családjukat, ahol gyermekek játszanak és idősek álmodoznak…. itt, ezen a helyen, közel a temetőhöz csak azt mondhatom: a háború őrültség.” Mialatt Isten folytatja teremtését és nekünk, embereknek az a hivatásunk, hogy együttműködjünk művével, a háború pusztít. A háború őrültség, fejlődési terve a pusztítás: a pusztításon keresztül akarja kifejleszteni önmagát! A kapzsiság, a hatalomvágy…  és ezeket egy ideológiával igazolják; de amikor nincs ideológia, akkor ott van Káin válasza: ‘Engem mit érdekel a testvérem?’ (Ter 4,9). Ennek kibontása a vezércikk. (2. oldal)
Mennyivel inkább… – Bellon Gellért püspök elmélkedése. A bíróhoz, aki „Istentől nem félt és emberektől nem tartott”, (Lk 18, 2) elmegy az özvegy és igazságtételre kéri. „Egy ideig vonakodott, aztán mégis ... igazságot szolgáltatok neki, nehogy végül nekem jöjjön és arcul üssön.” Tisztán az önérdek vezeti a jótettre. Jézus mindezzel egy kulcsot akart a kezünkbe adni… A „mennyivel inkább” azt jelenti, hogy bárhol, bármilyen emberi jóságot tapasztalunk, az csak elenyésző kis mértéke az isteni jóságnak és az Atya szeretetének.
Mit tud öt ujj?A hüvelykujjtól az összeszorított ujjak és nyitott tenyérig vezet, tanít, gondolataival ébreszget Sárközi Sándor atya. Legyél jól felkészült, megbízhatóan munkavégző, szemléletes. Törekedj, hogy érthető és világos legyen a beszéded, tanításod. Legyünk egészségesek testileg és lelkileg, hogy bírjuk a mindennapok nehézségeit, erőfeszítéseit. Viseljük elköteleződésük jelét-gyűrűjét. A kisujj a bátorságra int. Kicsi a bors, de erős. A piarista szerzetes sokszor felvállalta az ellenzékiséget is. Az összeszorított ujjak az egybefonódó közösség. Úgy élni, hogy belássuk, közösség iránti igényem (és elköteleződésem) is van. A nyitott tenyér üresnek látszik, de megnyílik az Ég felé. S a többi ember (és a rászorulók) felé. Mi mindent tud öt ujj? (4-5. oldal)

Hálával a szívünkbenHeike Helmchen-Menke írását fordította Bács Béla János. Szeresd élettörténeted, ez az az út, melyet az Úr bejárt veled – a gondolatot Tolsztojnak tulajdonítják. Ezen összefüggéseknek a kereszténységben vallásos magyarázatuk van. Még akkor is, ha Izajásnál azt olvassuk, hogy az Úr útjai, nem a mi útjaink (vö. 55,8), az Úr mégis velünk van. Jézus megígéret, hogy mindig velünk marad (vö. Mt 28,20). A fejlődéspszichológia kimutatta, hogy a gyerekek számára a felnőttek nyújtanak vallásos értelmezést mind arra, amit átélnek: arról a bizonyosságról vallanak nekik, hogy minden embernek az Úr ajándékozta az életet, és az Úr az, aki tenyerében tartja azt, örömben és bánatban egyaránt.

Matild német királyné Nomen est omen = Nevében a végzete. (A név maga már árulkodó, jó vagy rossz irányban.) Matild tanító néni bátor tanúságtétele a kommunista időben felkeltette a fiatal pap figyelmét. Megkereste, hogy kik a pártfogói Matildnak. Az erőslelkű, állhatatos, jámbor, a jóért mindig tettrekész családanya, Szent Matild Németország királynéjának életével ismerkedhetünk meg, akitől most is példát lehet venni – írta dr. Török József. (6-7. oldal)
A keresztút mellékszereplői – I. állomás: Jézust halálra ítélik. Pontius Pilátus helytartó. Dr. Jakubinyi György ny. érsek írása. Hogyan került az Úr Jézus a római megszálló hatóság elé ítéletre? Erre választ kapunk, sőt Pilátus sorsáról, megtéréséről, vértanúságáról szóló hagyományt is megismerjük. A közmondás után most bekerült Pilátus a Krisztus világába is. (8-9. oldal)
Boldog Carlo Acutis – 15 éves korában, 2006. október 12-én meghalt internetes világ fiatalja, példa az életszentségre. Állhatatosan képviselte a hitét barátai előtt.  
Avilai Szent Teréz – Bakó M. Hajnalkától a szent életrajz és velekapcsolatos kérdések. – FIF Túra – programok.
A különös kincsesláda – gyerekeknek szoló kincsfeltárás – Katócától. Derűs oldal – Drágám, az orvos tengeri levegőt javasolt a bajomra. Mit gondolsz, hova menjünk? – Szerintem egy másik orvoshoz. – Keresztrejtvény – Szent Páli idézet rejlik benne.
A lap Sík Sándor: Őszi fecske c. versével zárul.

KRISZTUS VILÁGAErdélyi katolikus családok lelkiségi havilapja – rólunk és nekünk szól. Megrendelhető a plébániákon, a kézbesítőknél és a szerkesztőségben: 530230 – Csíkszereda (M-Ciuc), Kossuth L. u. 38. sz., Hargita megye, tel/fax: +40-266-311-726, email: krisztusvilaga@yahoo.com. Bankszámlaszám: RO65 RNCB 0159  0154 1927 0001, BCR Agentia Miercurea Ciuc. ISSN: 2558-8389.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése