2023. 09. 08.

Az őrállónak a rábízottakért, a testvérnek a testvérekért kell felelnie Isten előtt.
Ezekielt a nagy írópróféták közé soroljuk, közvetlenül Izajás és Jeremiás után, a tizenkét kispróféta elé. Működését Kr.e. 593-ban kezdte meg a judeai száműzöttek között, akiket Jeruzsálem elfoglalása után 598-ban Nebukadnezár Babilonba hurcolt.  A próféta Istentől kapta Izrael őrzőjének szerepét:
Emberfia, őrnek állítottalak Izrael háza mellé, hogy halld számból szavaimat és közvetítsd intelmeimet.” (Ez 33,7-10) Az őr kötelessége, hogy hangsúlyozza Isten megtérésre  szólító szándékát: térj meg! Ha nem teszel semmit, hogy az istentelent visszatérítsd útjáról, vérét tőled kérem számon – mondja Isten. Ha ellenben meginted, de nem tér meg – még Isten vár, mert jobban örül a bűnös megtérésének, mint a halálának –, te viszont nem vagy felelős a pusztulásért és megmented életedet. 
Az Újszövetség gyermekei, Krisztus Titokzatos Testének, az Egyháznak tagjai vagyunk, ezért a felelősségünk minden testvérre kiterjed. 
Ha testvéred vétkezett, a szeretet arra kötelez, hogy igyekezz megmenteni bűnbe tévedt embertársadat. (Mt 18,15-20) Jézusnak a testvéri figyelmeztetésről szóló szabálya, három szakaszos vagy lépéses eljárás, és ezt kell alkalmazni a testvéri figyelmeztetésnél. Az első lépés magánjellegű szembesítés és figyelmeztetés. Ne panaszkodj fűnek-fának, sőt még egyeseket se vonj bele az ügybe, míg nem szükséges. Meg kell próbálni csendben, tapintattal elintézni az ügyet a szeretet szellemében, hogy érezze, te valóban segíteni akarsz és nem ítélkezni. Amennyiben lehet a titkosságot is meg kell őrizni. Ha nem hallgat rád, és napirendre sem lehet térni felette, akkor  következzék a második lépés: végy magaddal egy vagy két társat, hogy segítsenek jobb belátásra bírni a megtévedt testvért, a felebarátot. Ha tárgyilagos, jóakaratú, imádságos a közvetítés, akkor annak gyümölcse a megtérés. Ebben az esetben jó alkalmazni a Cursillo mozgalom 4B-módszerét: Barátkozz, tedd Barátoddá, beszélj barátodról igaz Barátoddal (Jézussal), és vezesd barátodat igaz Barátodhoz (Jézushoz). Némelykor hasznos  a lelkipásztor bevonása ilyen ügyekbe. Nem egy házastársi vagy rokoni összkoccanást simított el egy-egy ügyes plébános. Ha rájuk sem hallgat, akkor a harmadik lépést kell megtenni, az egyházhoz kell fordulni. Ez állhat abból is,  hogy imádkoznak megtéréséért, türelemmel  várnak. Ha ezután sem tér meg, akkor úgy kell kezelni, mint egy idegent. 
Célja ennek, hogy a bűnöst gondolkodóba ejtse, és mintegy érzékelhetővé tegye számára az elszigeteltséget, melyet bűnével teremtett. A szeretet arra kötelez, hogy igyekezzünk megmenteni testvérünket, mert a törvény teljessége a szeretet. (Róm 13,8-10) Ha minden kötelességünket teljesítettük, akkor is állandó kötelesség marad a szeretet.

 

„Jézus Krisztus ránk bízta a kiengesztelődés szolgálatát.” (2Kor 5,19)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése