2023. 09. 26.

Krisztus világa 2023. szeptember. Szemle

ÉrtékteremtőAz óvodák és a tanitézmények ifjai mind megindultak, a családokat és mindenki mást mozgásba hoztak. Az ifjak számára ez az értékteremtés kezdete, ahogy azt Isten Szolgája Márton 1933. szeptember 2-án, a gyergyószentmiklósi katolikus nagygyűlésen mondta: Min­den nép annyit ér, amennyi értéket saját magából ki tud ter­mel­ni. S ad­dig él, amíg életét a saját erejével tud­ja táplálni.” Csíkszeredában mi is nagy lépést tettünk azzal, hogy szeptember 6-án az Angyalkert nevű óvoda-bölcsődénket felavattuk és átadtuk a beiratkozott 180 kisgyermek szolgálatára. A jeligénk: ,,A gyermekek mindannyiunknak örömet jelentenek, hisz ők az élet tavaszát és a föld minden országának jövőjét jelentik.” (Szent II. János Pál) Maga az Angyalkert is örömet jelent a gyerekeknek és szüleiknek, a pedagógusoknak és a közösségnek. Mindezt Magyarország kormánya segítette a 900 Kárpát-medencei program keretében. Isten fizesse! 13 éve indítottuk a Krisztus világa katolikus családok lelkiségi havilapját a négy magyar püspökség áldásával, "mely hívő népünk jelentős rétegének igényét elégíti ki" – írta Jakubinyi György érsek atya.

Örök evangélium – Belon Gellért püspök elmélkedése a kereszthordozásról. Cirenei Simon kényszerített kereszthordozását Jézus beépítette a megváltás folyamatába. A ránk kényszerített kereszteknek is megváltó hatásuk van, ha Jézusénak tudjuk.
100 éves a Szociális Testvérek Társasága – A hivatott és szakmailag képzett testvérek minden téren keresztény világnézettel indultak 1923-ban, amely egészséges fejlődéshez vezetett. Szentlélekben gyökerező és bencés lelkiségükkel, szociális, társadalomerkölcsi, közgazdasági, egészségügyi, kulturális és közéleti területeken munkálkodnak a kor igényeinek megfelelő eszközökkel. A Szociális Testvérek nélkül elképzelhetetlen az erdélyi nőmozgalom két világháború közti munkája. Dr. Nagy András orvos Lót visszanéz önéletírásában ezeket írta: „A Szociális Testvérek Társasága nagyfokú mozgékonyságával, ötleteivel és merészségével – úgy is mondhatnám: korszerűséggel – kétségtelenül erőteljesen építette a katolikus közszellemet, amit a papság önmagában megvalósítani kevés volt, még ha csupa apostolból állott volna is.” Isten éltesse sokáig a jubiláló Szociális Testvérek Társaságát! – zárja ismertetőjét a főszerkesztő. (4-6. oldal)
A fellendülés évei Murányi Teréz testvér írja, hogy a Szociális Testvérek Társasága fejlődő életét a kommunista uralom megzavarta ugyan, de nem tudta megsemmisíteni. Jeltelenül civil területeken éltek és dolgoztak tovább. A ’89-es változás után a közösség nyíltan vállalta a gyermek-, nő és családvédelem ma is éppoly aktuális küldetését, mint volt az alapításkor, 1923-ban. 1990 januárjában újraindították a Nőszövetséget, segítették a helyi szervezetek munkáját. A csíkszeredai Segítő Mária Szemináriumi Líceumban nevelői, tanári vagy igazgatói szolgálatot végeztek, ezenkívül imacsoportok, Szentlélek szemináriumok szervezésében tevékenykednek, Csibész Alapítványnál apostolkodtak, a Hit és Fény mozgalom országos  szervezetének felépítésében dolgoztak, bekapcsolódtak a kórházpasztorációba. A Romániai Szerzetesi Elöljárók Konferenciájának keretében elnöki, alelnöki, illetve titkári minőségben mindmáig több testvér vállalta az újrainduló szerzetesrendek érdekképviseletét. Hála a szolgálatukért, de főként Isten hűségéért és a Szentlélek vezetéséért. (7. oldal)
A Keresztút mellékszereplői. XI. állomás: Jézust a keresztre feszítik. A két latorról több mindent megtudunk. Azt is, hogy mi volt a bűnük. Szokatlannak tűnik, de az első szentté avatást az Úr Jézus végezte. Még a két lator nevéről is szól – Dr. Jakubinyi érsek atya. (8-9. oldal).
Romániában 75 éve kezdődött a Katolikus Egyház nyílt üldözése – Ez Márton Áronnak a kommunista kormánnyal való nyílt összeütközésének kezdetét is jelentette - írja Virt László. 1948 áprilisában életbe lépett Románia új alkotmánya, ami elvben kimondta a vallásszabadságot is, amit nem tartottak be. Márton Áron letette az esküt az 1948-as román alkotmányra. Akkor Petru Groza miniszterelnök az állam és az egyház egyenrangú kapcsolatáról beszélt. A jelen lévő egyházi vezetők nevében Márton Áron válaszolt, és "annak a meggyőződésének adott kifejezést, hogy a nagy horderejű kijelentéseket a gyakorlat is igazolni fogja. AKKOR pedig az egyház teljes erkölcsi súlyával támogatja MAJD az államnak az embertestvériséget s a népek boldogulását célzó munkáját." Tehát Márton Áron kikötötte: "akkor ... majd". A kommunista kormány pedig megtagadta az állam és az egyház egyenrangú kapcsolatát, így tehát Márton Áron az "akkor ... majd" elvének megfelelően tárgyalt a kormánnyal, mely egészen 1949. június 21-i letartóztatásig tartott.  
Könyvajánló: Marton József - Az Úr feddhetetelen szolgája – Márton Áron püspök küzdelmei és segítőtársai. Kapható a Corvina könyvesboltban. (10-11. oldal).  
Márton Áron püspök titkára voltam – Msgr. Bara Ferenc nyug. csíkdánfalvi plébános személyes beszámolója az évforduló kapcsán.
Szent Máté – nevéről, meghívásáról, anyanyelvéről, írásáról stb agykarbantartó kvízt készített Bakó Mária Hajnalka.
Derűs oldal A zsidó rabbi fia megszerzi a jogosítványt. Odamegy apjához, elkérni az autót. - Ajánlok egy üzletet - mondja az apja. Ha levágatod a hajad, viheted a kocsit. - De apa, annak idején Mózesnek is hosszú haja volt, Sámsonnak és Jézusnak is! - próbálkozik a fiú. 
- Igaz fiam, de ők mindenhová gyalog mentek. :-)
Keresztrejtvény – Ady egyik versrészletét találjuk. A fotók és a Gyermekszívvel című vers örömre derítenek.

KRISZTUS VILÁGAErdélyi katolikus családok lelkiségi havilapja – rólunk és nekünk szól. Megrendelhető a plébániákon, a kézbesítőknél és a szerkesztőségben: 530230 – Csíkszereda (M-Ciuc), Kossuth L. u. 38. sz., Hargita megye, tel/fax: +40-266-311-726, email: krisztusvilaga@yahoo.com. Bankszámlaszám: RO65 RNCB 0159  0154 1927 0001, BCR Agentia Miercurea Ciuc. ISSN: 2558-8389.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése