2017. 02. 01.

Amiről Orbán és Putyin tárgyal

Magyarország csatlakozhat a Gazprom orosz gázipari vállalat két projektjéhez, az energiahordozók szállítására új útvonalat kínáló Északi Áramlat és Török Áramlat gázvezetékekhez – jelentette ki Jurij Usakov orosz elnöki tanácsadó szerdán, egy nappal Vlagyimir Putyin orosz államfő budapesti látogatása előtt.
Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor két évvel ezelőtt szintén Budapesten találkozott
  • Együttműködés a kőolaj- és földgázipar területén
  • Téma lesz a paksi atomerőmű bővítése
  • A közel-keleti és az ukrajnai helyzet is szóba kerül
  • Több miniszter is elkíséri Putyint Magyarországra
  • A Malév adóssága is terítékre kerül
Moszkvában tartott sajtótájékoztatóján Usakov rámutatott, hogy a Magyarország és Oroszország közötti együttműködés fejlesztésében jó kilátásokat kínál a kőolaj- és földgázipar.
„Nem kizárt, hogy a jövőben magyar partnerek rákapcsolódhatnak az energiahordozók új szállítási útvonalaira az Északi Áramlat és Török Áramlat révén”
– mondta Usakov, hozzátéve, hogy jelenleg vizsgálják annak lehetőségét, hogy akár az Északi Áramlatról legyen egy leágazás Magyarország felé.
A tanácsadó azt is hangsúlyozta: Moszkva nagy jelentőséget tulajdonít a paksi atomerőmű két blokkal történő, 12 milliárd euró értékű bővítésének.
Usakov megjegyezte: a projekthez (az Európai Bizottság által) szabott öt feltétel közül négy teljesítéséről már megállapodtak, „s magyar kollégáink azt bizonygatják, hogy az ötödik” kérdést is képesek lezárni.
„Reméljük, hogy akkor ez az akadékoskodás már nem hátráltatja majd a projekt megvalósítását” – mondta Usakov, hozzátéve: a beruházás finanszírozásával kapcsolatos ötödik kérdésnél szükség van az Európai Bizottság jóváhagyására.

Forrás: MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése