2017. 02. 24.

Busókat a határra! - Nevess te is!

Csak gondolatébresztőként: mi lenne, ha, teszem föl, a mohácsi busójárás (épp tegnap kezdődött az idei) bizonyos elemeit egyszerűen átemelnénk a jelenbe? (Hol van az megírva, hogy a több száz éves hagyományok egy idő után elveszítik a gyakorlati hasznukat? Sehol.)
Hogyan is szól a legenda? A mohácsi sokácok a középkorban a török megszállás elől a Duna túlsó partján fekvő Mohács-szigetre menekültek, ott mindenféle szőrös, ijesztő maskarákat készítettek, majd az álruhákat magukra öltve visszaeveztek a folyón, és rajtaütöttek a törökökön – mire a muzulmánok halálra rémülve világgá szaladtak a városból.
Néprajzkutatók azóta is állítják, a busójárás elképesztő sikerének titka erre a „hadászati bravúrra” vezethető vissza. Nagy stratéga a busó.
Nem lehetne aktualizálni ezt a busótrükköt? Hiszen ha elfogadjuk az eredettörténetet – és miért ne fogadnánk el? –, hogy ősbusóink anno hervadhatatlan érdemeket szereztek az iszlám térhódítás megállításában, akár utánozhatná is őket a mai busóállomány.
Lefordítva: mi lenne, ha az iszlám migránsoktól hemzsegő, közeli határvidék őrzésébe mostantól mohácsi busók is bekapcsolódnának?
Ezen persze elsőre el lehet nevetgélni, ám aki valamelyest tanulmányozta a harmadik világ szellemiségét, nem biztos, hogy kizárja a sikert. Gondoljuk csak el, ahogy a kerítésnél csípőfogóval babráló mohamedán anyaszomorítóval szemközt egyszer csak megjelenik egy szakasznyi szőrös, agancsos, vasvillás busóharcos elképesztő kereplés és huhogás közepette…!
Szerintem a görög partoknál hagyott gumicsónakokig szaladna a kerítésszaggató horda batyustul, embercsempészestül.
Ha rajtam múlna, már verbuválnám is a mohácsi főtéren az első busószázadokat. Addig meg szőrösre sminkelném, huhogni tanítanám a határon szolgáló rendőri erőket.
Miénk e föld!

magyaridok.hu - Pilhál György

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése